Reactie Matrice op door Bomenridders aangekondigde anti-kap demonstratie

'Het doet ons verdriet dat onze integriteit in twijfel getrokken wordt'

'Het doet ons verdriet dat onze integriteit in twijfel getrokken wordt'

SCHIEDAM - "Het doet ons verdriet dat de Bomenridders en nu door hun berichtgeving ook vele Schiedammers onze integriteit in deze zaak in twijfel trekken", is de desgevraagde reactie van Matrice van vanmiddag op het eerdere bericht van de Bomenridders waarin deze een morgenochtend vroeg bij het terrein van Matrice te houden demonstratie aankondigen. Hieronder lees je de integrale reactie van Matrice.

Matrice1kl

"Afgelopen tijd is er veel onrust ontstaan over de noodzakelijke kap van een aantal bomen op het terrein van Matrice en dat begrijpen wij heel goed.

Na de storm van 18 februari dit jaar hebben wij besloten het geplande onderhoud aan deze bomen versneld uit te laten voeren. Wij hebben toen naar aanleiding van deze storm vragen gesteld aan de Bomenexpert over de veiligheid. Hieruit is een advies gekomen om deze bomen te laten kappen. Dit omdat zij een veiligheidsrisico vormen voor onze mensen, onze gasten, de omwonenden en ons uitvaartcentrum. 

Na dit advies en lang intern overleg (het is nogal wat om te moeten besluiten over zulke
mooie bomen) hebben wij toen met een zwaar hart besloten de betreffende bomen te moeten laten kappen.

Toen dit nieuws de Bomenridders bereikte, tekenden ook zij protest aan. Naar aanleiding daarvan zijn wij met hen in gesprek gegaan. Na dit gesprek bleek dat de standpunten van beide partijen niet gewijzigd waren. 

Toch was er wel enige twijfel bij ons, of wij wel het juiste deden. Dus hebben wij een onafhankelijk bomenadviesbureau gevraagd om nogmaals te kijken of de bomen misschien behouden konden worden. Dit onafhankelijke rapport adviseert ons om deze bomen zo snel als mogelijk te verwijderen. Voor alle duidelijkheid: wij hadden ons met alle liefde geconformeerd aan een andere uitslag van dit rapport. Dan hadden de drie grote populieren kunnen blijven staan.

De Bomenridders stellen dat het hierbovengenoemde rapport niet onafhankelijk is. Zij accepteren daarom de uitkomst hiervan niet. 

Het doet ons verdriet dat de Bomenridders en nu door hun berichtgeving ook vele Schiedammers onze integriteit in deze zaak in twijfel trekken. 

Matrice is een bedrijf dat al 26 jaar met passie en liefde mensen begeleidt bij het afscheid van hun dierbaren. Ook ik als ”nieuwe” eigenaar, sta voor dit prachtige bedrijf en zijn mooie mensen. Ook sta ik voor de nalatenschap van de oprichtster Helen Teunissen. Elke dag weer proberen alle medewerk(st)ers en ik haar werk zo goed mogelijk voort te zetten. 

Soms horen daar hele moeilijke besluiten bij. Zoals moeten besluiten over de toekomst van deze drie populieren. 

Wij hebben er naar onze mening alles en meer aan gedaan om dit besluit zo zorgvuldig te nemen en het is nog steeds met een zwaar hart dat wij dit besluit hebben moeten nemen en de kap van de bomen zal doorgaan. 

Wij zullen de gekapte bomen zoveel mogelijk vervangen met nieuwe  bomen van een aanzienlijk formaat. Ook zullen en willen wij ter compensatie een aantal jonge bomen cadeau doen aan de Schiedamse gemeenschap. Wij hebben gevraagd aan de Schiedamse bomenridders of zij ons hierbij willen adviseren en ondersteunen. Helaas hebben wij hier nog geen reactie op mogen ontvangen van hen.

Christian van der Gaag,
Directeur Matrice uitvaartbegeleiding B.V."

Hier lees je het vorige artikel in dit dossier:
Bomenridders gaan morgenochtend demonstreren tegen bomenkap

Foto's: de situatie van zondag 16 oktober 2022, 14.00 uur (foto's door Louise Melchers)

16-10-2022