Pim van Halem haalde stuk uit zijn plafond om tekeningen te kunnen bewaren

Je loopt zo de stad, een huis, een bos of een ander land in...

Je loopt zo de stad, een huis, een bos of een ander land in...

SCHIEDAM - Bij KunstWerkt zijn vier gigantische tekeningen opgesteld waar je letterlijk in kunt lopen. We waren er vanmiddag. Je raakt niet uitgekeken, zoveel details zijn er in de tekeningen verwerkt. Om nog meer te zien, gewoon nog een keer gaan, is de oplossing.

stadpim

Het is voor het eerst dat KunstWerkt-deelnemer Pim van Halem vier van zijn inlooptekeningen in één expositie heeft opgesteld, te weten in zijn solo-expositie 'De Inlooptekeningen' bij KunstWerkt aan de Lange Nieuwstraat 191 in Schiedam. Deze tentoonstelling is nog tot en met zondag 3 maart 2024 te zien. 

Je ziet er 'De stad in' (1999), 'Een vrijstaande woning' (2002), 'España' (2005) en 'De bomen/het bos' (2023). In de etalage van De Monopole op de Hoogstraat wordt er nog één getoond, althans een deel van zijn inlooptekening 'Oost-West', over zijn verhuizing in 1991 van Twente naar zijn huidige woonplaats Rotterdam. Dan maakte hij ook nog de inlooptekening 'Wereldhavencomplex', die in zijn atelier is achtergebleven. "Het zou teveel ruimte vragen om ze alle zes tegelijkertijd in de ruimte van KunstWerkt te exposeren, dan wordt het te vol, je zou dan door de bomen het bos niet meer zien", zo licht Pim toe. "Gelukkig is er van 'Wereldhavencomplex' wel een boek gemaakt en dat is hier in te zien en desgewenst te koop."

spanje

Doorgaans zijn de tentoonstellingen bij KunstWerkt verkooptentoonstellingen: de door de kunstenaars getoonde werken zijn dan te koop. Bij de getoonde inlooptekeningen zien we echter geen prijskaarten staan. Zijn ze niet te koop?, vragen we aan Pim. "Verkopen, dat is niet mijn vooropgezette bedoeling van deze tentoonstelling. Ik wil gewoon graag laten zien wat ik de afgelopen decennia zoal aan inlooptekeningen heb gemaakt. Als er iemand komt die zo'n tekening aan wil schaffen, ja in principe kan dat, maar op één voorwaarde: dat de tekening in haar geheel wordt gekocht. Als je een deel zou kopen, zou immers het effect verloren gaan. Dus kopen is een moeilijk verhaal als je je realiseert dat bijvoorbeeld 'Een vrijstaande woning' 3,75 meter hoog is en 20 meter lang." 

Worden de tekeningen gedemonteerd na de expositie?, vragen we de tekenaar. "Nee, ze worden in hun geheel opgerold en in mijn atelier bewaard. Ik heb in mijn atelier wel een stuk uit het plafond moeten halen om alle opgerolde tekeningen staande te kunnen bewaren." 

bomen2

Bij binnenkomst van de ruimte van KunstWerkt zie je 'De bomen/het bos', die speciaal voor deze expositie door Pim is gemaakt. "Toen ik ongeveer een jaar geleden het voorstel voor deze tentoonstelling opstelde, ben ik - nog voordat ik wist of de tentoonstelling een feit zou worden - meteen met deze zwart-wittekening begonnen, omdat ik bang was dat ik de tekening anders niet op tijd klaar zou krijgen. Ik heb een strak schema aangehouden en was op tijd klaar. Ik ben er zeven maanden aan bezig geweest, veelal op mijn knieën zittend en met een kroontjespen werkend."

Hier lees je meer over de expositie:
‘De Inlooptekeningen’, een solo van Pim van Halem, bij KunstWerkt

Foto's door redactie De Schiedammer Online, foto boven het artikel Pim van Halem in zijn tekening 'De stad in', onder het intro een ander fragment van 'De stad in', vervolgens 'España', 'De bomen/het bos' en 'Een vrijstaande woning'

 

stadpim2

16-02-2024