De grootste tekening heeft een oppervlakte van 75 vierkante meter

‘De Inlooptekeningen’, een solo van Pim van Halem, bij KunstWerkt

‘De Inlooptekeningen’, een solo van Pim van Halem, bij KunstWerkt

SCHIEDAM - KunstWerkt houdt van donderdag 8 februari tot en met zondag 3 maart 2024 in het Art Centre Schiedam de tentoonstelling ‘De Inlooptekeningen’, een solotentoonstelling van beeldend tekenaar Pim van Halem.

KunstWerkt-deelnemer Pim van Halem (1951) maakt sinds de jaren ’90 van tijd tot tijd een grote tekening die bedoeld is om vrij in de ruimte te worden opgesteld. Vier van deze grote tekeningen zal hij voor de expositie ‘De Inlooptekeningen’ opstellen in de tentoonstellingsruimte van KunstWerkt. Met behulp van doorgaans verborgen constructies worden de vellen papier overeind gehouden. Zodoende kunnen de bezoekers van de tentoonstelling de tekeningen letterlijk inlopen en deze op een bijzondere manier ervaren.

Een stad, een huis, een land, de haven, een bos, onderwerpen die te groot en te complex zijn voor een tekening op huiskamerformaat, tekent Van Halem met Oost-Indische inkt op grote vellen papier. De grootste tekening die in deze expositie wordt getoond, ‘Een vrijstaande woning’, heeft een oppervlakte van 75m². Sommige van deze tekeningen bestaan uit meerdere delen. De meest recente, ‘De bomen/het bos’, bestaat uit zes grote vellen. De in s-vorm in deze expositie op te stellen tekening ‘De stad in’ kun je aan twee kanten binnengaan. De op deze expositie getoonde inlooptekening ‘España’ geeft een impressie van het Spaanse landschap, van de hoogvlakte van La Mancha tot de Middellandse Zee. ‘España’ is het artistieke verslag van een drie maanden durend werkbezoek van Van Halem aan Spanje. 

Pim van Halem: “Het idee voor de expositie ‘De Inlooptekeningen’ ontstond tijdens de vorig jaar maart gehouden KunstWerkt-expositie ‘Wereldboom’. Als één van de exposanten had ik toen om een pilaar in een cirkel de tekening ‘Een vrijstaande woning’ opgesteld. De getoonde tekening eindigde met de boom die idealiter elk huis in ons land vergezelt. Ik kon deze tekening van 75 vierkante meter toen niet geheel laten zien, maar ik dacht: hoe mooi zou het zijn om die tekening wél helemaal te tonen. Dat gaat dus nu gebeuren, aangevuld met drie andere inlooptekeningen, waarvan ik ‘De bomen/het bos’ het afgelopen halfjaar speciaal voor deze expositie heb gemaakt.”


Over Pim van Halem
Pim van Halem tekent met verschillende materialen op diverse formaten papier, op losse vellen, in boeken en op rollen. Tekenen omschreef hij ooit als ‘dansen op papier’. Realisme en abstractie, fantasie en werkelijkheid lopen in het werk van Van Halem in veel gevallen door elkaar. 

Pim van Halem zal zo vaak mogelijk zelf aanwezig zijn op de dagen dat de tentoonstelling geopend is.

Officiële opening
De officiële opening vindt plaats op zondag 11 februari 2024 om 15.30 uur. Pim van Halem houdt een inleiding over het getoonde werk en de geschiedenis ervan.

Finissage
De finissage is op zondag 3 maart 2024, aanvang 15.30 uur. 

Over Stichting KunstWerkt
Sinds 1991 verenigt KunstWerkt een grote groep kunstenaars uit Schiedam en omgeving. Momenteel bestaat het kunstenaarscollectief uit 55 deelnemers, met een grote verscheidenheid aan uitingsvormen, stijlen en technieken. De stichting organiseert jaarlijks een tiental tentoonstellingen en daaraan gerelateerde activiteiten. De expositieruimte in het voormalige postkantoor aan de Lange Nieuwstraat is een ontmoetingsplaats om ideeën en inspiratie te delen en fungeert ook als een brug van kunstenaar naar publiek. De tentoonstellingen zijn gratis te bezoeken.

Stichting KunstWerkt 
Art Centre Schiedam 
Lange Nieuwstraat 191, 3111 AJ Schiedam 
Openingstijden KunstWerkt: donderdag tot en met zondag, 13.00 - 17.00 uur (ook op afspraak)

Website: www.stichtingkunstwerkt.nl

Sociale media: facebook.com/stichtingkunstwerkt 
instagram.com/stkunstwerkt 
linkedin.com/company/stichtingkunstwerkt

Foto's
Boven het artikel en links onder het artikel: de maquette voor de expositie gefotografeerd op een fragment van ‘De bomen/het bos’, één van de vier te exposeren grote tekeningen (foto door en werk van Pim van Halem)

Rechts onder het artikel: de maquette voor de expositie (foto door en werk van Pim van Halem)

 

afbeelding
afbeelding

30-01-2024