Spiritueel gedistilleerd van Serious Bee Distillers zorgt voor:

Internationale promotie Schiedam dankzij Togo All Stars

Internationale promotie Schiedam dankzij Togo All Stars

SCHIEDAM - Gisteren was een delegatie uit Togo onder aanvoering van prins Ekue Leopold Messan Ativodou van het Gâ Volk in Togo te gast bij Serious Bee Distillers voor het keuren en na goedkeuring vervolgens inzegenen van het op basis van palmwijn gemaakte distillaat 'Sodabi'. Vervolgens ging het gezelschap naar molen De Vrijheid voor een fotoshoot. Jan Willem de Boer maakte een videoreportage, die je hieronder kunt zien. 

door Jan Willem de Boer (videoreportage) en Jan Schrijver (tekst)

Palmwijn is een alcoholische drank die wordt gemaakt van het sap van verschillende soorten palmbomen. Dat sap kan bijvoorbeeld uit de bloemen komen of worden afgetapt uit de stam. Door fermentatie ontstaat de alcoholhoudende palmwijn. (zie Wikipedia)

Stoker Rob van der Gaag van Serious Bee Distillers legt uit dat hij de beschikking kreeg over 160 liter palmwijn met een alcoholpercentage van 6%. Daaruit is door Serious Bee Distillers in het voormalige ONS-Gebouw aan de Van Heekstraat in Schiedam 10 liter 'Sodabi' gedistilleerd met een alcoholpercentage van 70%. Vervolgens wordt dit met water aangelengd tot een goed drinkbaar distillaat van 40%. 

Op een tafel in de distilleerderij stonden flessen met daarin per fles het resultaat van de verschillende tussenstappen in het proces, met dus een geleidelijk aan oplopend alcoholpercentage. Alwine van Winsen van Serious Bee Distillers, voormalig directeur van het Jenevermuseum, gaf een toelichting op het proces en maakte vervolgens diverse flessen open.

neus

Door de delegatie werd geroken aan het vocht uit de verschillende tussenstappen en geproefd van het eindproduct, het distillaat van 40%. Het werd geprezen om zijn zachtheid en puurheid. 

Na de goedkeuring ging de gehele delegatie om halftwee gistermiddag naar buiten, werd op basis van de stand van de zon de juiste richting bepaald om het plengoffer te brengen en was het de taak van de oudste van de groep, Aguey Cudjoe (68), om de ceremonie uit te voeren. Dat kun je zien in de livevideo in deze Facebookpost.

plengs

Daarna werd de ceremonie met gezang afgesloten (zie het begin van de YouTube-video door Jan Willem de Boer van JW TV, welke video je kunt starten door de afbeelding onder het intro, met het pijltje erin aan te clicken). Aguey Cudjoe vertaalde voor ons hetgeen hij gezegd had. "Het komt erop neer dat ik via de almachtige god onze voorouders heb aangeroepen om hier bij ons te zijn in Schiedam, om vervolgens de Sodabi, en distillateurs en de stad Schiedam hun zegen te geven."

Na de ceremonie proefde de gehele delegatie van de Sodabi, en noteerden wij als proefnotities onder meer 'gevaarlijk lekker' en 'makkelijk drinkbaar' en 'je proeft tonen van het palmhout'. De intentieverklaring om tot productie over te gaan werd door de partijen ondertekend. Het product zal op de markt worden gebracht onder de naam ‘Ahobli Spiritual Sodabi’.

Aguey Cudjoe (68) is leadzanger van de Togo All Stars en prins Ekue Leopold Messan Ativodou manager van de band. De band stond bijvoorbeeld op het North Sea Jazz Festival. De band gaat binnenkort op tournee en zal onder meer New York aandoen. In de bagage van de band zal ongetwijfeld het gedistilleerd uit Schiedam meereizen. 

Lees ook ons eerdere artikel: Delegatie uit Togo komt drank keuren in Schiedam

Foto boven het artikel: de delegatie zag ook Schiedam vanaf Molen de Vrijheid (bron foto Serious Bee Distillers)

05-03-2023