Twintigste corona-update van de burgemeester aan de gemeenteraad

In afgelopen 8 weken heeft Schiedam 16 coronadoden te betreuren

In afgelopen 8 weken heeft Schiedam 16 coronadoden te betreuren

SCHIEDAM - De burgemeester van Schiedam heeft vandaag de gemeenteraad voor de twintigste keer dat we in de coronacrisis zitten een zogenoemde corona-update gestuurd. Toezicht & Handhaving gaf de afgelopen 7 weken 119 bekeuringen op het Station Schiedam. In de periode vanaf 8 februari t/m 7 april 2021 zijn er in Schiedam 16 doden als gevolg van het coronavirus te betreuren. In totaal zijn er nu helaas 110 doden als gevolg van corona in Schiedam, zo schrijft burgemeester Lamers onder meer in de brief aan de gemeenteraad.

De afgelopen periode van 7 weken (8 februari t/m 28 maart) is het over het algemeen rustig geweest in Schiedam. Voor een goed verloop van de verkiezingen is er extra inzet geweest vanuit het team Toezicht & Handhaving (T&H). Op de avond van de verkiezingen is er regulier gecontroleerd op de avondklok. Opvallend positief was dat zowel gedurende de dag als in de avonduren dit niet heeft geleid tot noodzakelijke acties vanuit T&H of politie, zo meldt burgemeester Lamers in deze corona-update.

T&H heeft ook samen met RET en NS een combinatieactie gehouden op station Schiedam Centrum waarbij de nadruk lag op het tegengaan van overlast en de reizigers te wijzen op de coronamaatregelen die binnen het station gelden. Vanuit T&H heeft dit in deze periode geleid tot 119 bekeuringen en 18 waarschuwingen voor coronagerelateerde overtredingen. Dit is een gemiddelde van net geen 3 bekeuringen per avonddienst. De politieboetes zijn hier nog niet in meegenomen.

Met ingang van 8 april is de sporthal Groenoord als vaccinatielocatie open. Het is ook mogelijk om als men al elders een afspraak had gepland (bijvoorbeeld voor een tweede prik in Spijkenisse of bij Rotterdam The Hague Airport), deze om te boeken naar Schiedam. De hal is overigens ook beschikbaar voor huisartsen die hun patiënten daar willen vaccineren.

De WijkOndersteuningsTeams (WOT) locaties zijn op afspraak open voor bewoners die niet op afstand geholpen kunnen worden. Noodzakelijke huisbezoeken of gesprekken op scholen gaan zoveel mogelijk door.
In 2020 zijn 2.236 (zorg)trajecten gestart. In totaal 3.211 bewoners werden door de WOT’s ondersteund. De gemeente heeft een vergelijking gemaakt tussen 2020 en 2019. Het aantal gestarte trajecten bij de WOT’s is in beide jaren vrijwel gelijk. Corona heeft hier dus geen invloed op gehad. Wel duurt het langer voordat een traject is afgerond. Hier is de invloed van corona wel merkbaar. 

Het college heeft om financiële problemen bij de sportverenigingen en de sportexploitanten te voorkomen besloten om de gebouwen- en veldhuur kwijt te schelden. Het gaat om de huur over het vierde kwartaal 2020 voor de amateursportverenigingen die rechtstreeks bij de gemeente huren.

De horeca had zich de afgelopen tijd ingesteld op de opening van terrassen vanaf het paasweekend. De gemeente had ondernemers al de mogelijkheid geboden om hun terrassen tijdelijk te vergroten als deze weer geopend mogen worden. In combinatie met het zomerse weer zorgde de verlenging van de huidige maatregelen door de regering dan ook tot teleurstelling bij veel ondernemers.

Afhalen van maaltijden en to-go drankjes zijn nog steeds populair. Click & collect is nog steeds mogelijk, evenals het winkelen op afspraak of het zelf bezorgen van pakketjes. Niet alle winkels maken hier gebruik van en daardoor staan sommige winkels er dus verlaten bij. Deze zaken zorgen voor een onaantrekkelijk beeld in het centrum. De huidige lockdown vergt doorzettingsvermogen van de ondernemers. Lamers: "Vanuit Centrummanagement ontvangen we signalen dat sommige ondernemers vermoeid zijn en zich zorgen maken. Tegelijkertijd zet het merendeel van de ondernemers zich in om er het beste van te maken."

Er is zoals bekend op dit moment geen ruimte voor het organiseren van publieke evenementen. In de regio is afgesproken dat tot 1 juli geen aanvragen voor grote evenementen in behandeling worden genomen. Grote feesten op onder andere Koningsdag (27 april) zijn dus niet mogelijk.

De Dodenherdenking op 4 mei op de Kop van de Plantage gaat in besloten vorm door. In onze stad worden daarvoor vertegenwoordigers van de organisaties die een krans leggen uitgenodigd, evenals één afgevaardigde per fractie van de gemeenteraad. De gemeenteraad krijgt daarvoor een aparte uitnodiging. 

De subsidieregeling evenementen (Rijk) maakt het mogelijk om gemaakte kosten van organisatoren te vergoeden als de Rijksoverheid het evenement moet verbieden vanwege coronamaatregelen. Zo komt er meer perspectief voor de evenementensector en voor de samenleving.

Volgende week start de ramadan (13 april t/m 12 mei) gevolgd door het Suikerfeest (12 en 13 mei). Net als vorig jaar wordt iedereen geadviseerd de ramadan zoveel mogelijk thuis te vieren binnen het eigen huishouden, aldus de burgemeester.

Voor de gemeentelijke organisatie geldt dat de medewerkers tot in ieder geval 1 mei zoveel mogelijk thuiswerken. Zij krijgen hierover spoedig een update, omdat het met de huidige maatregelen niet mogelijk lijkt dan al het gemeentelijke thuiswerkbeleid te versoepelen. Vooralsnog blijft de gemeenteraad doorgaan met digitaal vergaderen.

Bovenstaande is een samenvatting van de corona-update. De volledige corona-update kun je bekijken onder deze link:
https://schiedam.notubiz.nl/document/9997504/1/Brief%20burgemeester%20Lamers%2010%20april%202021%2020e%20update%20coronaaanpak%20schiedam

Foto: afgelopen donderdag bij de opening van de vaccinatielocatie in Schiedam, v.l.n.r. Henk Steenbergen die de eerste prik van de GGD-kreeg in de sporthal Groenoord, GGD-arts Cissy Siebel en burgemeester Lamers

Lees ook:
8-4-2021 - Vorig jaar had Henk corona, vandaag liet hij zich inenten | artikel (deschiedammeronline.nl)
https://www.deschiedammeronline.nl/artikel/details/vorig-jaar-had-henk-corona-vandaag-liet-hij-zich-inenten

 

 

10-04-2021