Vorig jaar had Henk corona, vandaag liet hij zich inenten

Vorig jaar had Henk corona, vandaag liet hij zich inenten

SCHIEDAM - Henk Steenbergen kreeg vanochtend even voor negen uur onder het toeziend oog van een groot aantal persfotografen zijn coronavaccin geïnjecteerd, waarna burgemeester Cor Lamers de 74-jarige Schiedammer in de bloemen zette. Steenbergen had het wel naar zijn zin met alle aandacht.

door Jan Schrijver

"Ik vind het wel leuk zo. Nu ik wat ouder ben, merk ik dat je als gepensioneerde toch minder meetelt in de samenleving. Daarom vind ik het prima om nu weer eens in het middelpunt van de belangstelling te staan. En alle media-aandacht is ook nog voor de goede zaak, positieve publiciteit voor het vaccineren."

"Eerlijk gezegd stond ik in eerste instantie niet te trappelen om een prik te gaan halen. Ik heb bijvoorbeeld nog nooit een griepprik gehad. Maar bij nader inzien vind ik, dat je je niet aan een coronavaccinatie zou moeten onttrekken. Als je je niet laat inenten, kun je namelijk een risico voor anderen zijn. En dat wil ik niet", zegt Steenbergen, die overigens al besmet is geweest met het coronavirus. Afgelopen november was dat. "Het ziek zijn viel gelukkig mee, maar ik was er wel heel erg moe door."  Ook zijn 71-jarige echtgenote raakte november jl. besmet en ook zij kwam er goed vanaf. 

"De laatste keer dat ik ziek was, afgezien van de corona van afgelopen november, was tijdens de opening van zwembad Groenoord - dat was alleen een buitenbad - op 11 mei 1957. Dat herinner ik me zo goed omdat ik als jochie toen niet naar de opening mocht. Ik had op de vuilnisbelt naar oudijzer gezocht en bleek toen in aanraking gekomen te zijn met ziekenhuisafval, waardoor ik zweren op mijn lichaam had. Ja, dan kan je niet gaan zwemmen", zo denkt hij terug aan vroeger. 

Henk Steenbergen zag zo'n driekwart eeuw geleden het levenslicht in de Ouddorpsestraat in de Gorzen in Schiedam. Voor zijn werk woonde hij in andere plaatsen in ons land, alsook een periode in België. Hij was onder meer metselaar, visboer en directeur van een staalkabelfabrikant. Henk is nu al weer dertig jaar terug in 'zijn' Schiedam, waar hij nu in de Oostsingel woont. Hij is actief als vrijwilliger. Zo is hij voorzitter van de volkstuinvereniging Thurlede. 

Ook als je al corona hebt gehad, is het toch heel verstandig een coronaprik te gaan halen, zo antwoordt de aanwezige GGD-arts Cissy Siebel desgevraagd. Je ontwikkelt door een coronabesmetting weliswaar antistoffen in je lichaam, maar de bescherming moet nog verder omhoog. Je kunt zo'n coronabesmetting ongeveer vergelijken met een eerste prik, daarna moet je er nog een halen. In het geval dat je al coronabesmet bent geweest, zoals Henk, geeft de vaccinatie een 'boost' aan je weerstand. Die wordt hoger en blijft langer in stand, misschien wel zo'n anderhalf jaar. Precies is dat nog niet bekend. Ook is nog niet bekend of iemand die gevaccineerd is, maar die het virus toch nog mocht binnen krijgen, dan anderen wél kan besmetten? Twee recent gepubliceerde onderzoeken wijzen erop dat gevaccineerden minder besmettelijk zijn. 

Degene die vandaag de eerste prik mocht zetten was Rineke Nelisse (66) uit Berkel en Rodenrijs. "Tot op heden was ik aan het prikken in Capelle aan den IJssel, maar vanaf vandaag werd ik ingedeeld in de ploeg voor Schiedam. Dat is dan een leuke verrassing dat ik hier vandaag de eerste prik mocht zetten. Ik ben inmiddels met pensioen, maar ik heb in mijn werk tientallen jaren ervaring opgebouwd met het prikken, onder meer in het Erasmus", zegt Rineke Nelisse. Zij geeft - de volgens GGD-advies na de gekregen inenting een kwartier op een stoel in de wachtruimte zittende - Henk Steenbergen nog wat extra informatie. "Die had ik eigenlijk zojuist na het prikken moeten geven, maar het was voor mij ook wel even bijzonder hectisch met al die media-aandacht." Ook Rineke werd in de bloemen gezet door de burgemeester van Schiedam (zie foto onder). 

Hier lees je ons eerdere artikel van vandaag over de opening van de vaccinatielocatie:
https://www.deschiedammeronline.nl/artikel/details/ggd-opent-vaccinatielocatie-schiedam

prikkie

Foto's (c) De Schiedammer Online

 

08-04-2021