Uithuilen en opnieuw beginnen met: de rol van vrouwen & de Nieuwe Waterweg

Hondenportretten Schreihuisje zijn verdwenen onder laag verf

Hondenportretten Schreihuisje zijn verdwenen onder laag verf

SCHIEDAM - Gisteren namen we een laatste kijkje bij de door kunstenares Tineke Weber in het Schreihuisje geportretteerde honden. Inmiddels zijn de tekeningen verdwenen. Morgen, 11 oktober, start een nieuw project: ‘Vier vrouwen en de Nieuwe Waterweg’.

Programmeurs van de projecten in het Schrei(ers)huisje, Sjef van Duin en Esther Zitman, kunnen terugzien op een geslaagd project. Menig hondenbezitter zal het jammer vinden dat het portret van zijn of haar hond inmiddels is verdwenen, maar zo gaat het met de kunstprojecten in het Schreihuisje, ze zijn tijdelijk. Uithuilen en opnieuw beginnen, is er het toepasselijke devies.

Sjef van Duin en Esther Zitman hebben Anouk van Mil uitgenodigd de komende drie maanden een werk te maken in het kader van het 150-jarig bestaan van de Nieuwe Waterweg. Dat wordt dit jaar gevierd. De Nieuwe Waterweg ligt in Zuid-Holland en loopt van Hoek van Holland tot aan de Maeslantkering. Schiedam ligt echter aan de Nieuwe Maas. Om over het water de Nieuwe Waterweg te bereiken, moeten we ook nog over een stuk water heen dat de naam Scheur draagt.

Dat er ook in Schiedam aandacht aan het 150-jarig bestaan wordt gegeven, is niet vreemd, aangezien vanuit Schiedam de verbinding met de Noordzee gaat via de Nieuwe Maas, het Scheur en uiteindelijk de Nieuwe Waterweg.

Anouk van Mil: "Toen ik me meer verdiepte in het maken van een werk in het kader van het 150-jarig bestaan van de Nieuwe Waterweg viel me op dat er in alle projecten die er rondom dit jubileumjaar al zijn uitgevoerd, het vrouwelijk perspectief ontbrak. Voor mij de reden juist het vrouwelijk perspectief in de schijnwerpers te zetten! Wat dit moeilijk maakt, is dat er slechts weinig verhalen bekend zijn. Morgen start ik het project met een oproep om verhalen met me te delen, zodat ik ze kan verzamelen."

Kan Anouk al voorbeelden geven? "Denk aan de eerste vrouwenstaking in Nederland, in 1896 bij de toenmalige Apollo Kaarsenfabriek in Schiedam, die aan het water lag in Schiedam, aan de Voorhaven. En denk bijvoorbeeld ook aan het werk van vrouwelijke sluis- en brugwachters van vandaag de dag. Maar, zo luidt mijn oproep aan alle mensen in Schiedam en omgeving: welke grootse, vernieuwende, grensverleggende verhalen kennen we nog niet? Ik hoor het graag." 

Je kunt verhalen delen met Anouk via haar e-mailadres: viervrouwen@milc.nl

Partijen die betrokken zijn bij het project zijn: gemeente Schiedam, S'DAM Partners, Gemeentearchief Schiedam, het Schreiershuisje en de Rotterdamse organisatie '150 Jaar Vooruit'.

Dinsdagmiddag geeft Anouk van Mil om 16.00 uur bij het Schreihuisje de aftrap voor het nieuwe project. 

Hier lees je ons eerdere artikel over het werk van Tineke Weber in het Schreihuisje:
Huisje met hondjes langs de Nieuwe Maas

10-10-2022