Schreiershuisje

Huisje met hondjes langs de Nieuwe Maas

Huisje met hondjes langs de Nieuwe Maas

SCHIEDAM - Het Schreihuisje ofwel Schreiershuisje op het Hoofdplein in Schiedam Zuid is de afgelopen weken door de gemeente bouwkundig opgeknapt. Momenteel is kunstenares Tineke Weber bezig met het op de binnenwanden van het huisje aanbrengen van illustraties. Zondag is zij - ter gelegenheid van Open Ateliers - tussen 12.00 en 13.00 uur aan het werk aan haar muurschilderingen.

door Jan Schrijver (foto's door Louise Melchers)

Op de foto's zie je al een aantal door Tineke Weber op de wanden geschilderde honden. Tineke is lid van Stichting KunstWerkt.

WhatsApp Image 2022-06-25 at 5.05

Er worden steeds tijdelijke exposities gehouden in het Schreiershuisje. Kunstenaars Sjef van Duin en Esther Zitman hebben de projecten in dit huisje aan de oevers van de Nieuwe Maas in opdracht van de gemeente Schiedam in beheer (Sjef van Duin en Esther Zitman doen mee aan Open Ateliers; je kunt hun atelier vinden in de voormalige school aan de Zalmstraat in Schiedam Zuid). 

In het najaar zal er een project komen ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de voorbij Maassluis liggende Nieuwe Waterweg. Grafisch vormgever Anouk van Mil en historicus Joop de Jong worden bij dit project ingeschakeld.

WhatsApp Image 2022-06-25 at 5.02

De bouwkundige wijzigingen aan het huisje zijn overigens nog niet afgerond. Tijdens de  verbouwing zijn de ramen aan de achterzijde tevoorschijn gekomen. Nu kun je door de twee ramen aan de achterzijde het grasveld dat erachter ligt opstappen en vice versa. Er zal een metalen rasterwerk (vlakverdeling van zes) in beide ramen worden aangebracht.

huisje1

Update 26-6-2022
De foto boven het artikel is vandaag, zondag 26 juni gemaakt. Tineke Weber is vanmiddag enige tijd aan het schilderen geweest. Ze lichtte toe dat alle hondjes die inmiddels geschilderd zijn en die nog geschilderd zullen worden, hondjes uit Schiedam zijn. In de hondenspeelplaats in de Gorzen, niet ver verwijderd van het Schreiershuisje zijn door een fotograaf hondjes gefotografeerd. Tineke kent de hondjes, want bezoekt de speelplaats ook regelmatig met haar eigen hond. Op basis van de foto's en haar kennis van de hondjes, kan ze de hondjes karakteristiek schilderen. De namen die bij de hondjes staan, zijn ook echt de namen van de hondjes.

WhatsApp Image 2022-06-26 at 4.20

Tineke vindt het leuk dat ze, tijdens het schilderen, regelmatig positieve reacties krijgt. Ook zijn er mensen die met hun hondje langskomen, met de vraag of er ook nog een schildering van hun hondje bij kan. 

WhatsApp Image 2022-06-26 at 4.19

 

25-06-2022

 20230323 Banners Bieb 6x 250 x 208-1

 

Logo Fonds SV

 

hvsbanner


sms12