4 partijen zetten zich af tegen uitspraken van Onno Spek (VVD) in AD, 'niet kies' zijn ze

DENK, GroenLinks, PS en PvdA trekken samen op in coalitiebesprekingen

DENK, GroenLinks, PS en PvdA trekken samen op in coalitiebesprekingen


SCHIEDAM - De fractievoorzitters van DENK, GroenLinks, PvdA en Progressief Schiedam hebben elk in hun gesprek met verkenner Nathalie Gouweleeuw aangegeven samen op te trekken. Dat laten deze partijen in een gezamenlijk persbericht weten.

Ergin (DENK), Haan (GroenLinks), Zwang (PvdA) en Maris (PS) zeggen "dat de vier partijen over hun schaduw heen stappen en samen deel willen uitmaken van de nieuwe coalitie".

In een brief aan de verkenner leggen de vier partijen uit hoe ze zijn gekomen tot dit wat zij noemen 'Progressief Initiatief'.

“De verkiezingsuitslag laat zien dat de Schiedammer een duidelijke voorkeur heeft uitgesproken. Partijen aan de linkerflank van de gemeenteraad zijn gegroeid en dat kan wat ons betreft niet onopgemerkt blijven. De uitslag vatten wij op als een roep om durf te tonen. Om met deze partijen en de Schiedammer te werken aan vertrouwen en door te pakken voor een inclusiever, groener en socialer Schiedam. Een beter Schiedam”.

Het 'Progressief Initiatief' zegt er zeer bewust voor gekozen te hebben om niet de publiciteit te zoeken voor het initiatief: “We willen Nathalie Gouweleeuw niet voor de voeten lopen. We voeren de discussie over de coalitievorming niet via de pers, maar in de gemeenteraad aan de hand van het advies van de verkenner", aldus de vier fractievoorzitters in een gezamenlijk statement. 

"Op donderdag 14 april verscheen in het AD een artikel waarin Onno Spek te kennen geeft dat de kans vrij klein is dat de VVD aansluit bij het Progressief Initiatief. We nemen kennis van de uitspraken van de fractievoorzitter van de VVD. We zijn verbaasd en vinden het niet kies dat dit soort uitspraken gedaan wordt vóór de door de VVD aangezochte verkenner een advies heeft kunnen uitbrengen,” aldus Ergin, Haan, Zwang en Maris. “De verkenner is aan zet. We hebben het volste vertrouwen in Nathalie Gouweleeuw en gaan ervan uit dat ze in haar advies aan de raad rekening houdt met het initiatief dat we genomen hebben. Wij zijn naar haar erg duidelijk geweest: we trekken samen op, we houden elkaar vast. Gouweleeuw heeft naar onze overtuiging net als wij dat hebben, het beste voor met de stad en zal dat ongetwijfeld in haar advies tot uiting brengen.”

15-04-2022