Burgemeester opent verbouwde en uitgebreide boekhandel Post Scriptum

'Het is moedig om als winkelier zo je nek uit te durven steken'

'Het is moedig om als winkelier zo je nek uit te durven steken'

SCHIEDAM - Eerst als Mercurius in Winkelcentrum Spaland, daarna op dezelfde locatie als Post Scriptum onder boekhandelaar Ruud Aret, sinds 2019 onder dezelfde naam voortgezet door Gerben de Bruijn, en sinds gisteren in een vergrote winkel. "Al meer dan veertig jaar is deze boekenwinkel een begrip als boekhandel in Schiedam", zo zei burgemeester Cor Lamers in zijn speech voordat hij de officiële opening verrichtte door een rood lint door te knippen. Jan Willem de Boer sprak met Gerben de Bruijn en met winkelontwerper Sjaak Hamstra.

door Jan Schrijver (tekst) en Jan Willem de Boer (video-reportage)

De boekhandel is niet alleen een begrip voor heel Schiedam, maar ook uit de regio komen klanten speciaal naar Winkelcentrum Spaland om een bezoek te brengen aan Post Scriptum. Een voorbeeld hiervan is voormalig wethouder Bart de Leede. Hij was aanwezig bij de opening. Nadat hij zijn laatste jaren als wethouder in Vlaardingen werkte en in verband daarmee naar onze buurstad verhuisde, komt hij nog altijd met regelmaat naar de boekhandel in Schiedam. "Niet alleen om boeken te kopen, maar ook voor de verschillende activiteiten, aanstaande zondag bij de lezing door Leon de Winter ben ik er ook bij. Ik zal overigens niet de enige Vlaardinger zijn die hier zijn boeken koopt. In Vlaardingen is geen echte boekhandel meer, afgezien dan van een Bruna-winkel", aldus De Leede.

Ook kwamen we gisteren bij de opening Hans Elenbaas tegen, oud-inwoner van Schiedam Noord. Sinds enige tijd woont hij in Rotterdam. "Het appartement dat we daar hebben betrokken, konden we helaas niet vergelijkbaar vinden in Schiedam. Maar Anneke en ik komen nog enkele keren per week naar Schiedam, zeker ook voor deze boekhandel. En dat zal zo blijven, de verbouwde en uitgebreide winkel is echt prachtig geworden."

Voormalig eigenaar Ruud Aret staat nog één dag in de week in de winkel, op vrijdagen. "Ik ben er trots op wat Gerben en Marijke nu hebben neergezet. Het is toch de voortzetting van wat ik in al die jaren heb neergezet, mét Gerben die al jaren bij me werkte. En nu zijn Gerben en Marijke al weer enkele jaren geheel naar hun eigen inzicht verdergegaan. Het is een verbouwing en uitbreiding van de zaak, waarvan ik denk dat die niet alleen mooi maar ook verstandig is. Ik ben blij nog een dag in de week in deze winkel te kunnen staan, maar ik moet bekennen, na een dag in de winkel ben ik tegenwoordig moe, terwijl mijn conditie toch gewoon goed is. Lichamelijk moe, niet geestelijk. Dat zal toch de leeftijd zijn", zegt de 69-jarige oud-eigenaar. 

De uitbreiding werd overigens mogelijk doordat de kaaswinkel die naast de boekhandel was gevestigd naar een andere locatie in het winkelcentrum verhuisde. "En buurmans erf is maar eenmaal te koop", zo haalde burgemeester Lamers een aloude volkswijsheid aan. "Complicerende factor was nog dat het pand dat erbij getrokken is van een andere vastgoedeigenaar is, dan het pand waarin de boekhandel al jaren gevestigd is, zo heb ik begrepen. Er is een stuk van de tussenmuur verwijderd, maar van welke vastgoedeigenaar is die muur dan, kun je je afvragen. Ook die complexiteit hebben Gerben en Marijke weten op te lossen."

Post Scriptum is in verband met de verbouwing zo'n drie weken dicht geweest. De verkoop ging wel zo goed als het ging door, bijvoorbeeld online en telefonisch, met een afhaalbalie. Het waren drukke tijden voor het ondernemersechtpaar Gerben en Marijke de Bruijn, met nog als deadline dat de winkel vóór de Boekenweek wel weer zou moeten draaien. Die deadline is gehaald, de Boekenweek begint aanstaande zaterdag. Het liet Gerben in zijn speech, terzijde gestaan door zijn vrouw Marijke en hun kinderen, zichtbaar niet onberoerd. "Ja, en dat is heel begrijpelijk. We weten allemaal dat het moeilijke tijden zijn en het is toch moedig om dan zo je nek uit te durven steken als winkelier, als ondernemer", zei burgemeester Lamers daarover.

bm2 (2)

10-03-2023