Helft van zetels GroenLinks naar kandidaten met voorkeursstemmen

Helft van zetels GroenLinks naar kandidaten met voorkeursstemmen

SCHIEDAM - Het tellen van de stemmen op kandidaatniveau zorgt voor verrassingen bij GroenLinks. Twee van de vier behaalde zetels kunnen naar kandidaten gaan op basis van de door hen behaalde voorkeursstemmen.

De partij behaalde in het totaal 2832 stemmen, goed voor 4 zetels. De nummer 1 tot en met 4 op de lijst zijn Yorick Haan (931 stemmen), Krispijn Beek (69 stemmen), Bart Voortman (22 stemmen) en Marion Bakker (817 stemmen). Op nummer vijf staat oud-PvdA-wethouder Menno Siljee, die 74 stemmen kreeg. De nummer 6 van de kandidaten van GL is Carlien Schoondermark. Zij kreeg 228 stemmen. Nog beter deed de nummer 7 van de lijst het: oud-PvdA-raadslid Serkan Kilickaya. Hij behaalde 319 voorkeursstemmen. Schoondermark en Kilickaya hebben derhalve meer stemmen behaald dan de zogenoemde voorkeurdrempel. Op basis van deze aantallen voorkeursstemmen kunnen beiden in de raad komen ten koste van Beek en Voortman.

Ook bij de nieuwe partij met lijstnummer 12, ofwel de partij met als lijsttrekker Marvin Janssen, zien we een vergelijkbare situatie. Daar heeft mede-initiator van de partij, Ruud van Noordennen, 295 stemmen behaald. In het totaal kreeg de partij 1833 stemmen. Op lijsttrekker Marvin Janssen werden 850 stemmen uitgebracht. De partij behaalde twee zetels. De nummer 2 op deze lijst, Jeroen Trouborst, kreeg 129 stemmen.

Aanstaande maandag moeten deze uitslagen nog formeel definitief worden vastgesteld in een zitting van het hoofd- en centraal stembureau in het Stadskantoor in Schiedam.

Hier lees je ons artikel over de verkiezingsuitslag:
En de winnaars zijn: GroenLinks, PvdA, OPS, PS en Lijst 12

Foto: de uitslagenavond in de foyer van het Theater aan de Schie (foto door Louise Melchers)

18-03-2022