Burgemeester feliciteert winnaars van deze raadsverkiezingen

En de winnaars zijn: GroenLinks, PvdA, OPS, PS en Lijst 12

En de winnaars zijn: GroenLinks, PvdA, OPS, PS en Lijst 12

SCHIEDAM - De stemmen van alle bureaus zijn geteld. Op basis van de zogenoemde sneltellingen zijn door burgemeester Lamers om halféén vannacht de voorlopige uitslagen van de raadsverkiezingen 2022 bekendgemaakt. Lamers feliciteerde de winnaars GroenLinks, PvdA, OuderenPartij Schiedam, Progressief Schiedam met hun zetelwinst en in het bijzonder 'Lijst 12 Marvin Janssen' als nieuwkomer in de raad.

door Jan Schrijver 

WhatsApp Image 2022-03-17 at 00.30

In zetelwinst zijn PvdA (van 2 naar 4) en Lijst 12 (van 0 naar 2) de grote winnaars. GroenLinks, dat na de afgelopen zomer uit de coalitie stapte, boekt een zetel winst: van 3 naar 4. Jeroen Ooijevaar zat namens zijn partij GroenLinks en namens Progressief Schiedam in de coalitie. Dus ook PS verliet de coalitie en boekt naar nu blijkt een zetel winst: van 2 naar 3.

OuderenPartij Schiedam zette zich de afgelopen vier jaar af tegen het 'van het gas los gaan in Groenoord' en schuwde niet om schriftelijke vragen aan het college te stellen (ook veelvuldig over andere onderwerpen) en WOB-procedures te starten om informatie boven water te krijgen. Dit blijkt beloond de worden door de kiezer met een zetel winst: van 2 naar 3.

Dat er ruimte is voor lokale partijen bewijst ook nieuwkomer Lijst 12 ofwel Alles voor Schiedam, een partij met mensen uit onder meer het mkb en horeca. De partij komt binnen op 2 zetels.

Een andere lokale partij, SLV, die met de ene zetel van de partij ook nog een mutatie kende tijdens de raadsperiode, heeft het met nieuwe gezichten niet kunnen bolwerken en verdwijnt uit de raad. Grote verliezer is AOV die van 4 naar 2 zetels teruggaat. De andere verliezer is D66 die een zetel inlevert en het de komende raadsperiode met 3 zetels moet doen.

De VVD blijft gelijk op zes zetels en blijft de grootste partij in Schiedam. In procenten groeide de VVD licht (+ 0,3%). DENK ging 0,1% achteruit, maar bleef gelijk in zetels: 4. DENK blijft in procenten van de stemmen de tweede partij in Schiedam.

zetek

Dat het om sneltellingen gaat wil zoveel zeggen dat er op lijstniveau is geteld. De komende dagen wordt uitgesplitst op welke kandidaten is gestemd. Maandagochtend wordt in een openbare zitting op het Stadskantoor bekendgemaakt wat de definitieve uitslag is. Dan wordt ook bekend of er kandidaten zijn die op basis van zogenoemde voorkeursstemmen in de lijst komen.

Een partij heeft 758 stemmen nodig om in de raad te komen (kiesdeler is 758). Als een kandidaat 190 of meer stemmen heeft behaald, bestaat de mogelijkheid dat deze op basis van voorkeursstemmen in de raad komt.

Het opkomstpercentage is 42,1%. Dat is 3,5% lager dan bij de raadsverkiezingen vier jaar geleden en 0,5% lager dan 8 jaar geleden (8 jaar geleden was Schiedam de gemeente met de laagste opkomst). Bij deze raadsverkiezingen 2022 zijn er gemeenten die het qua opkomstpercentage slechter doen dan de 42,1% van Schiedam, zo liet burgemeester Lamers weten.

Foto: Lijst 12 met lijsttrekker Marvin Janssen (foto) is de grote winnaar; als nieuwe partij behaalde deze partij met als werknaam 'Alles voor Schiedam' twee zetels (foto door Louise Melchers)

17-03-2022