In aanloop naar Tweede Kamerverkiezingen

Gemeente Schiedam veroorzaakte datalek binnen stembureau

Gemeente Schiedam veroorzaakte datalek binnen stembureau

SCHIEDAM - De gemeente Schiedam heeft in de aanloop naar de verkiezingen een datalek veroorzaakt. Dat gebeurde door een e-mail naar leden van een van de stembureaus in Schiedam (naam van het desbetreffende bureau is bij de redactie bekend). Met die e-mail werden persoonlijke gegevens van de leden openbaar gemaakt. De gemeente heeft per e-mail excuses gemaakt aan de desbetreffende personen. De excuus-mail kun je hieronder lezen.

"Geachte lezer,

Op 7 november 2023 heeft u van ons een mail ontvangen met hierin opgenomen de indeling van het stembureau voor de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november a.s.

In deze mail waren naast de indeling, ook volledige voor- en achternaam, emailadres en telefoonnummer opgenomen. Met de verzending hiervan hebben wij niet de noodzakelijke zorgvuldigheid in acht genomen, waardoor uw gegevens ook zichtbaar waren voor de andere geadresseerden in de aanhef (de andere leden binnen uw stembureau).

Hiermee hebben wij helaas een datalek veroorzaakt. Een datalek is ‘een beveiligingsincident waarbij persoonsgegevens voor onbevoegden toegankelijk/inzichtelijk waren, in handen van onbevoegden zijn gekomen of ‘verloren zijn gegaan’. 

Hiervoor bieden wij u onze oprechte excuses aan! Het is uiteraard niet onze intentie geweest uw gegevens met onbevoegden te delen.

Van dit datalek is er inmiddels volgens de richtlijnen melding gemaakt bij de FG (Functionaris Gegevensbescherming). De FG onderzoekt op dit moment verder de gevolgde procedure. Inmiddels hebben wij beheersmaatregelen genomen om herhaling van dit type incident te voorkomen.

Voor zover u dit nog niet gedaan heeft, willen wij u dringend verzoeken om de mail die u van ons ontvangen heeft te verwijderen uit uw mailbox en uw prullenbak.

Mocht u nog vragen hebben over deze mail, laat u ons dit dan weten via verkiezingen@schiedam.nl.

Met vriendelijke groet,

Team Verkiezingen"

Schiedam is de laatste stad in ons land die haar verkiezingsuitslagen bekend moet maken. Gisteren werd er nog een last minute oproep gedaan voor tellers. Dat lees je hier

23-11-2023