Bomenridders verdelen 3000 liter water over de bomen die er het slechtst aan toe zijn

Gemeente: 'Achteruitgang aantal bomen zodanig dat herstel uitgesloten is'

Gemeente: 'Achteruitgang aantal bomen zodanig dat herstel uitgesloten is'

SCHIEDAM - Gisteravond hebben enkele Bomenridders onder aanvoering van Huib Sneep een aantal zieltogende platanen, die in het voorjaar van 2019 herplant zijn in de middenberm van de Horvathweg, van extra water voorzien. "Inmiddels is de achteruitgang van een aantal bomen zodanig ver gevorderd dat herstel uitgesloten is", aldus de gemeente in een reactie op ons artikel van gisteren over de gevolgen van de droogte voor de platanen. Je vindt de integrale reactie van de gemeente hieronder.

boom2

Hier vind je ons artikel van gisteren: 'Bij reclameren bij gemeente word je doorverwezen naar BuitenBeter-app'; Bomenridders schieten uitdrogende platanen te hulp met deze waterkar

De desgevraagde reactie van de gemeente op het artikel van gisteren:

"Het is bij de gemeente bekend dat de bomen aan de Horvathweg er slecht aan toe zijn. Een aantal van de bomen is inmiddels ook afgestorven en deze zullen binnenkort worden gerooid (niet vergunningplichtig).

De bomen zijn jaren geleden verplant vanuit o.a. de Jacob Catslaan en uit de middenberm van de plek waar nu de huizen langs het Dr. Zamenhofpad staan.

De bomen hebben 3 jaar lang nazorg gehad. Dat er bomen zijn afgestorven heeft ermee te maken dat ze ver boven het grondwater staan. De bomen moeten het in de eerste jaren van watergiften of aanwezig hangwater hebben. In de laatste 3 jaar hebben we extreem lange en droge periodes gekend. Met name een zeer warm en droog voorjaar geeft een negatief effect omdat de boom dan veel vocht verbruikt bij bladzetting en dat door hoge temperaturen de verdamping wordt bevorderd.

Inmiddels is de achteruitgang van een aantal bomen zodanig ver gevorderd dat herstel uitgesloten is.

Verplanten naar een andere locatie is zinloos omdat de bomen die in verminderde conditie verkeren dat niet zullen overleven. Die bomen krijgen in droge perioden water via de watergeefronden.

Omdat op termijn werkzaamheden aan de Horvathweg zullen gaan plaatsvinden, is ervoor gekozen om nu geen extra geld aan nieuwe bomen uit te geven. Tegen die tijd gaan we opnieuw bekijken of en zo ja welke soort bomen op deze locatie passend zijn."

De Bomenridders over de actie van gisteren (op hun Instagram-account)

"Vanavond hebben enkele Bomenridders onder aanvoering van Huib Sneep een aantal zieltogende platanen, die in het voorjaar van 2019 herplant zijn in de middenberm van de Horvathweg, van extra water voorzien.

Aart Lukaart had terecht aan de bel getrokken; de relatief recent verplaatste bomen hebben te lang een constante verzorging moeten ontberen en in combinatie met de huidige regenloze periode zijn ze erg achteruitgegaan.

Hoe erg is nog niet met zekerheid te zeggen, maar het is duidelijk dat ze er slecht aan toe zijn. Samen met Carlien Schoondermark en Yorick Haan (beiden in de gemeenteraad, GroenLinks Schiedam) is poolshoogte genomen op de Horvathweg.

Zo’n 3000 liter water is verdeeld over de bomen die er het slechtst aan toe zijn. De Schiedamse Bomenridders pleiten voor structureel beter groenbeheer in de toenemend warmere en drogere zomers."

Foto's door  Annerike van de Water
Op de foto hieronder v.l.n.r. zichtbaar Carlien Schoondermark (raadslid GroenLinks), Huib Sneep (bomendeskundige; Bomenridder), Fred van der Drift (Bomenridder) en Yorick Haan (fractievoorzitter Groen Links)

grl (2)

 

 

04-08-2022