Expositie in gemeentearchief over Schiedamse kaarsenfabriek

Expositie in gemeentearchief over Schiedamse kaarsenfabriek

SCHIEDAM - Het Gemeentearchief Schiedam vertelt in oktober, Maand van de Geschiedenis, de historie van de Schiedamse kaarsenfabriek en haar werknemers door middel van een publicatie en een kleine expositie.

Apollo was een stearine kaarsenfabriek aan de Voorhavenkade. Het was een van de grootste werkgevers en een van de weinige bronnen van betaalde arbeid voor vrouwen, zo laat het Gemeentearchief Schiedam weten. Honderden mannen en vrouwen maakten vanaf 1869 verschillende soorten kaarsen voor binnen- en buitenland.

Het Gemeentearchief Schiedam schrijft verder over stakingen en de kaarsenfabriek: "In maart en april 1896 staakten bootwerkers in de Rotterdamse haven. Schiedam raakte hier ook bij betrokken. In juli staakten de laagst betaalde (mannelijke) arbeiders van de Apollo voor hoger loon en betere werkomstandigheden. Na veel gedoe kregen ze een kleine loonsverhoging. Met de vrouwen was echter geen rekening gehouden. Toen de mannen weer aan het werk gingen, legden zij het werk neer. Brokkensleepsters, gietsters, vangsters, ripsters, knipsters, wrijfsters, luimeisjes, afbreeksters en inpaksters, 160 van de 300 vrouwen liepen op vrijdagochtend 10 juli 1896 samen de fabriek uit." Daarmee had Schiedam de primeur voor ons land met een werkstaking door vrouwen. 

Het Gemeentearchief Schiedam brengt de geschiedenis van deze ooit voor Schiedam belangrijke fabriek onder de aandacht met een publicatie en een tentoonstelling in het
gemeentearchief. Behalve het hoe en wat van de staking zijn er interessante
ontdekkingen gedaan, bijvoorbeeld over buitenlandse verpakkingen, directeur Arij
Prins, de fabrieksgebouwen of hoe het kan dat de Apollo verdween uit de stad.

De publicatie ‘Brokkensleepsters en wrijfsters: de meisjes van de Schiedamse
kaarsenfabriek’ is in oktober in het gemeentearchief en op verschillende punten in de
stad gratis verkrijgbaar. De tentoonstelling is tijdens kantooruren van dinsdag tot
en met donderdag te zien in het gemeentearchief.

De Maand van de Geschiedenis is het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Honderden musea, bibliotheken, boekhandels en andere culturele organisaties doen eraan mee. Het jaarthema is ‘Aan het werk’. 

Lees ook: Schiedam had ooit een bloeiende kaarsenfabriek

Afbeelding: prentbriefkaart van Stearine Kaarsenfabriek Apollo aan de Voorhaven met de
bedrijfsterreinen (Beeldbanknummer Gemeentearchief Schiedam 16765)

27-09-2021