Gemeentearchief is op zoek naar foto’s en verhalen van de Apollo

Schiedam had ooit een bloeiende maar stakende kaarsenfabriek

Schiedam had ooit een bloeiende maar stakende kaarsenfabriek

SCHIEDAM - Het Gemeentearchief Schiedam laat tijdens de Maand van de Geschiedenis zijn licht schijnen op de Apollo Kaarsenfabriek.

Schiedam had op vrijdagochtend 10 juli 1896 een nationale primeur: de 'waspitten' van de Stearine Kaarsenfabriek "Apollo" staakten om dezelfde loonsverhoging te krijgen als de mannelijke arbeiders. Brokkensleepsters, gietsters, vangsters, ripsters, knipsters, wrijfsters, luimeisjes, afbreeksters en inpaksters; ondanks de verschillende taken liepen zo'n 160 van de 300 vrouwen op die vrijdagochtend samen de fabriek uit om het werk neer te leggen.

Vanaf 1869 was de Apollo stearinekaarsenfabriek een van de grootste werkgevers van Schiedam. Honderden vrouwen en mannen maakten kaarsen voor binnen- en buitenland. Na de fusie met kaarsenfabriek Gouda in 1929 is de fabriek uit Schiedam verdwenen en grotendeels vergeten. Uit het oog, uit het hart?

Het Gemeentearchief Schiedam wil meer te weten komen over de geschiedenis van Apollo. Er zijn door onderzoek al mooie ontdekkingen gedaan, maar wie weet zijn er bij (nazaten van) Schiedammers thuis nog foto’s in albums of verhalen bekend in de familie. Was uw (over)grootmoeder een ‘kaarsenmeisje’, of werkte een van uw voorvaders in de perskamer?

Reacties zijn welkom via het  e-mailadres archief@schiedam.nl of telefonisch via 010-219 1919. Contactpersonen zijn Jan van Kampenhout en Merel Blok.

Het evenement 'Maand van de Geschiedenis' vindt in ons land jaarlijks plaats in oktober.

Foto: vrouwelijk personeel van kaarsenfabriek Apollo in de kaarsenmakerij, met kisten vol kaarsen op de voorgrond (Beeldnummer 00134, fotograaf A. Dettmeijer)

12-08-2021

 20230323 Banners Bieb 6x 250 x 208-1

 

Logo Fonds SV

 

hvsbanner


sms12