Expositie 'Begraven Branders' geprolongeerd

Expositie 'Begraven Branders' geprolongeerd

SCHIEDAM - De tentoonstelling Begraven Branders vergeten begraafplaats aan de Vlaardingerdijk/Schiedam' in het Nationaal Jenevermuseum Schiedam is met een week verlengd. Daardoor is deze expositie tot en met zondag 14 november 2021 te zien. 

"Sinds de start op 7 augustus jl. hebben vele belangstellenden een bezoek gebracht aan deze bijzondere expositie in het Jenevermuseum. Ook is er een aparte bijeenkomst geweest voor nabestaanden van de branders/distillateurs die een rustplaats hebben gevonden op deze rooms-katholieke begraafplaats onderaan de Vlaardingerdijk. Voorafgaand aan deze bijeenkomst vond eerst een bloemlegging plaats, een moment dat door de aanwezige nabestaanden op prijs werd gesteld. Daarnaast zijn ter gelegenheid van deze expositie verschillende lezingen gehouden, evenals rondleidingen en een jeneverproeverij", aldus de organisatoren. 

Branders prominent aanwezig
"Op de tentoonstelling is aandacht voor circa twintig branders, die aan de Vlaardingerdijk zijn begraven. Zij vormden tijdens hun leven door hun machtige posities een belangrijk deel van de lokale geschiedenis. De brandersfamilies waren vaak prominent aanwezig in Schiedam, in het bestuur en maatschappelijke organisaties. Niet alleen de branders worden in beeld gebracht, maar ook hun bedrijven en producten. Over maar liefst 21 leden van Schiedamse brandersfamilies is informatie over leven en werk te zien."

Geschiedenis begraafplaats
De geschiedenis van de begraafplaats gaat terug naar omstreeks 1850. Toen kocht de rooms-katholieke parochie de buitenplaats Bokkenburg. Er kwamen eerste-, tweede- en derde klasgraven. En een gedeelte voor kindergraven. Rondom de rouwkapel zijn keldergraven te vinden. Vlakbij de monumentale toegangspoorten aan de Vlaardingerdijk staan de voormalige sacristie en de beheerderswoning. Zowel de poorten als de woning verkeren in slechte staat en moeten hoognodig gerestaureerd worden.

De Stad te Gast
Deze expositie is een gezamenlijk initiatief van het Jenevermuseum en de Historische Vereniging Schiedam (HVS). In het kader van het project ‘De Stad te Gast’ van het Jenevermuseum is deze samenwerking van start gegaan. De expositie is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de Gemeente Schiedam.

Entree
De expositie ‘Begraven Branders, vergeten begraafplaats aan de Vlaardingerdijk/Schiedam’ is te zien tijdens openingstijden van het Jenevermuseum, Lange Haven 74, Schiedam: van t/m zondag tussen 11 en 17 uur. Toegangsprijs is € 12,50, kinderen tot 12 jaar gratis. 

Lees ook:
https://www.deschiedammeronline.nl/cultuur/details/begraven-branders-vergeten-begraafplaats

De kleine goden van het jeneverrijk
https://www.deschiedammeronline.nl/cultuur/details/de-kleine-goden-van-het-jeneverrijk

Dit waren de roomse rijken van Schiedam
https://www.deschiedammeronline.nl/cultuur/details/dit-waren-de-roomse-rijken-van-schiedam

Bijzondere bloemlegging op begraafplaats bij begraven branders
https://www.deschiedammeronline.nl/cultuur/details/bijzondere-bloemlegging-op-begraafplaats-bij-begraven-branders
 

Foto: de expositie Begraven Branders in de Melcherszaal (bron foto Jenevermuseum)

20-10-2021