Marita Beukers bij Stichting KunstWerkt

Een verknipte Hef in blauw gevangen

Een verknipte Hef in blauw gevangen

SCHIEDAM - Op de valreep bezocht ik vanmiddag net voor sluitingstijd nog even de nieuwe tentoonstelling ‘In kleur gevangen’ bij Stichting KunstWerkt in Art Centre Schiedam.

door Louise Melchers

De dienstdoende suppoosten Marita Beukers en Yvon Koopman, beiden deelnemers van KunstWerkt en exposanten op de expositie 'In kleur gevangen', hadden het zo aan het eind van de middag niet erg druk. Het idee om een kunstwerk tegen een andere kleur achtergrond te hangen - het experiment waartoe deze expositie die morgen officieel wordt geopend uitnodigt - sprak me erg aan. "Mag ik nog even iets verhangen, dames?" Het  mocht.

Mijn oog viel op een grijs met blauwe foto op een grijze achtergrond. Ik vond het een beetje saai zo en was zeer benieuwd wat een felblauwe achtergrond met het werk zou doen. Marita trok een paar witte handschoentjes aan om het werk niet te beschadigen en verhing het werk van een grijze naar een blauwe achtergrond (zie foto onder). ‘Oh,’ zei ze, ‘zo vind ik het nog veel mooier tot zijn recht komen.’

Marita Boogie Woogie blauwkopie

Het door mij gekozen werk bleek een fotocollage van Marita zelf te zijn: 'Ode aan de Hef in de stijl van De Stijl'. Marita vertelt: “Ik heb mij laten inspireren door het werk Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan uit 1942. Voor het werk heb ik een foto van de Hef gemaakt en deze diverse keren afgedrukt. Daarna heb ik de afdrukken verknipt en er een collage mee gemaakt. Alles moet kloppen, je krijgt geen kans om bijvoorbeeld nog een stukje lucht van een andere foto te gebruiken, want dat is nooit helemaal de goede kleur, elke foto is weer anders.”

Marita (1948) volgde het Stedelijk Gymnasium in Schiedam en deed daarna de opleiding fotografie aan de Academie voor Beeldende Kunsten St. Joost in Breda (’69-’73). Ze vertelt dat ze inmiddels bijna alle gebouwen in Rotterdam wel ‘verknipt’ heeft en verwerkt heeft tot collages.

"Toen rond 2004 iedereen ging fotograferen en je eigenlijk niet meer goed zag wat nu een goede foto was en wat niet, ben ik mij op iets anders gaan richten. Dat werden deze collages." Ze houdt van structuren en details. Zo zie je in de Hef dat ook de klinknagels die gebruikt zijn in de brug een belangrijke rol in de collage spelen.

Inmiddels is Marita aan het schilderen. Op haar website kun je meer van haar werk zien. Stichting KunstWerkt is te vinden aan Lange Nieuwstraat 191 te Schiedam. De officiele opening van de tentoonstelling is zondag 17 juli om 15.30 uur.

Hier lees je ons eerdere artikel: Nu te zien, een kleurrijke interactieve tentoonstelling.
KunstWerkt opent 'In Kleur Gevangen'

Foto's: Marita Beukers bij haar kunstwerk tegen een grijze achtergrond (foto door Louise Melchers), haar kunstwerk tegen een blauwe muur (foto door Marita Beukers), Marita fotografeert Louise Melchers (links) en Yvon Koopman die het kunstwerk van Evelien de Jong verplaatsen van de blauwe naar de grijze achtergrond (foto door Jan Schrijver)

WhatsApp Image 2022-07-16 at 9.11

16-07-2022