Nu te zien, een kleurrijke interactieve tentoonstelling

KunstWerkt opent 'In Kleur Gevangen'

KunstWerkt opent 'In Kleur Gevangen'

SCHIEDAM - Van 17 juli tot en met 7 augustus 2022 houdt Stichting KunstWerkt aan de Lange Nieuwstraat 191 de expositie 'In Kleur Gevangen'. Witte tentoonstellingswanden zijn de standaard in een galerie of museum. Wat gebeurt er als er afgeweken wordt van deze standaard?

k1

Stichting KunstWerkt schrijft in de aankondiging van de expositie: "Er zijn altijd uitzonderingen zoals het Groninger Museum en de eregalerij in het Rijksmuseum maar witte tentoonstellingswanden, dat is vaak de standaard in een galerie of museum. Wat is de invloed van deze gekleurde wanden op de kunstwerken en waarom grijpen we toch steeds terug naar wit? In deze zomersalon 'In Kleur Gevangen' onderzoeken we de invloed van gekleurde wanden op kunstwerken. Door de werken steeds te verhangen naar een anders gekleurde wand en bewust te ervaren wat de kleur 'doet' met het kunstwerk."

In de expositie 'In Kleur Gevangen' zijn werken te zien van ruim twintig deelnemers van de Stichting KunstWerkt. Welke kleuren komen naar voren en welke kleuren worden naar de achtergrond gedrukt? De bezoekers kiezen een werk uit, de suppoost verhangt het werk en gaat in gesprek over het resultaat.

Curator Carine Hooykaas licht toe: "Kleur is natuurlijk geen gevangenis, werken zitten niet echt gevangen, ze worden omlijst door gekleurde wanden. Een wand die afstoot of een relatie aangaat met het werk. Een wand die het werk omarmt of waarvan je denkt: dit past echt niet. En misschien is wit wel de beste 'kleur'."

'In Kleur Gevangen' is vanaf vanmiddag te zien bij KunstWerkt.  De officiële opening is zondag 17 juli a.s. om 15.30 uur door curator Carine Hooykaas. Finissage is zondag 7 augustus 2022 om 15.30 uur met het kunstenaarsgesprek onder leiding van kunsthistorica Cilia Batenburg. 

Stichting KunstWerkt is tijdens tentoonstellingen geopend op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Ook het Stedelijk Museum Schiedam kleurt de wanden
Ook het Stedelijk Museum Schiedam wijkt in de afgelopen zaterdag geopende expositie 'Levend Landschap' af van witte wanden. We schreven erover in deze artikelen: 
Alvast een kijkje bij in opbouw zijnde expositie 'Levend landschap'

Geert Mak: tijdsbegrip was toen heel anders dan vandaag de dag


Foto's: de opbouw van de expostitie 'In Kleur Gevangen' in de afgelopen dagen (foto's door Carine Hooykaas en SAGE) 

WhatsApp Image 2022-07-13 at 5.54

afbeelding
afbeelding

14-07-2022