Een postbus vol verhalen voor 'Vier vrouwen en de Nieuwe Waterweg'

Wie is die vrouw die daar leeft/ werkt/ vist/ vertrekt/ ...?

Wie is die vrouw die daar leeft/ werkt/ vist/ vertrekt/ ...?

SCHIEDAM - Vanaf vandaag hangen er posters in het Schrei(ers)huisje aan het Hoofdplein. Het is het begin van het project 'Vier vrouwen en de Nieuwe Waterweg' in het kader van '150 jaar Nieuwe Waterweg'.

door Louise Melchers

'Vier vrouwen en de Nieuwe Waterweg' wordt in de komende anderhalve maand ontwikkeld door ontwerpster Anouk van Mil (foto boven). De komende tijd verzamelt Anouk verhalen van vrouwen en de rol van de Nieuwe Waterweg in hun leven. Ze is op zoek naar verhalen van vrouwen die leven, werken, wandelen, bouwen, zwaaien, vissen, graven, vertrekken of staakten via deze waterweg van Schiedam naar de Noordzee. Voor alle duidelijkheid: Schiedam ligt aan de Nieuwe Maas. 

Anouk: "Ik zie hier eigenlijk altijd alleen maar mannen vissen. Zijn er eigenlijk ook vrouwen die hier hun hengel uitwerpen? Die zou ik graag spreken. Wandel je elke dag langs de Nieuwe Maas, wat betekent dat dan voor jou? Zulke verhalen wil ik ook graag horen. Misschien ken je nog oude verhalen van je ouders of grootouders die vaak op deze plek kwamen of op de Hoofdstraat woonden, ook die verhalen wil ik graag horen. Kom je voor je werk op de Nieuwe Maas, het Scheur of de Nieuwe Waterweg, dan wil ik je graag spreken. Ik hoop echt dat er ontzettend veel mensen langskomen om hun verhaal te vertellen of dat ze contact met me opnemen via viervrouwen@milc.nl "

Op dinsdagmiddag 11 oktober werd de eerste kaart met een verhaal over de Nieuwe Maas al in de brievenbus gedaan door Esther Zitman (links), beheerder van de kunstruimte van het Schrei(ers)huisje. 

Anouk1kl (2)

Een presentatie en een boekje
De verhalen worden de komende anderhalve maand door Anouk verwerkt tot een presentatie in het Schrei(ers)huisje aan het Hoofdplein bij de Nieuwe Maas. Ook maakt ze een boekje van de verhalen zodat de verhalen niet verloren gaan.

Anouk: "Terwijl ik in het Schrei(ers)huisje aan het werk was, kwamen er al mensen met wie ik een afspraak kon maken om hun verhaal op te gaan nemen. Ook kwamen er al diverse mensen langs die wel iemand kenden die een verhaal te vertellen had. Natuurlijk zou het ook prachtig zijn als mensen bij die verhalen ook nog (oude) foto's hebben. De komende tijd ben ik op diverse plaatsen in de stad te vinden met mijn brievenbus. Daar kunnen mensen hun verhaal opschrijven of een afspraak met me maken om het verhaal op te nemen."

Waarom juist verhalen van vrouwen?
Anouk: "Toen ik me meer verdiepte in het maken van een werk in het kader van het 150-jarig bestaan van de Nieuwe Waterweg viel me op dat in alle projecten die er rondom dit jubileumjaar al zijn uitgevoerd, het vrouwelijk perspectief ontbrak. Voor mij de reden juist dit perspectief in de schijnwerpers te zetten! Wat dit moeilijk maakt, is dat er slechts weinig verhalen bekend zijn. Wie zijn al die vrouwen? Overigens, met 'vier' bedoel ik 'het vieren van het 150-jarig bestaan met het accent op de vrouwen', niet het aantal, ik heb heel veel meer verhalen nodig." 

Je kunt verhalen delen met Anouk via haar e-mailadres: viervrouwen@milc.nl

Hier lees je ons artikel van gisteren:
Hondenportretten Schreihuisje zijn verdwenen onder laag verf

11-10-2022