Een lichte wandeling door de fraai verlichte binnenstad

Een lichte wandeling door de fraai verlichte binnenstad

SCHIEDAM - Gisteravond waren voor de eerste keer de lichtprojecties op de Korenbeurs en de Kappelhof te zien. Deze historische gebouwen zijn twee van de negen locaties in een door de historische binnenstad uitgezette wandeling.

door Jan Schrijver (foto's door Louise Melchers)

wand2

Je kunt deze stadswandeling met lichtprojecties doen tot en met zondagavond 14 november. De wandeling is geschikt voor volwassenen en kinderen. De wandeling doe je in ongeveer een halfuur tot drie kwartier. De precieze duur hangt onder meer af van hoe vaak je de twee lichtprojecties wilt zien. Tijdens de projectie hoor je een verhaal over het jeneververleden van de stad. Een projectie duurt drie minuten. Als je vervolgens anderhalve minuut wacht, start de projectie opnieuw.

De wandeling staat met duidelijke bordjes van S'DAM aangegeven. Ook is er een plattegrond van de route (op papier en digitaal) beschikbaar (gratis). Bij elk van de negen locaties staat een QR-code. Als je die scant met je telefoon krijg je bij elke locatie een informatief audiofragment te horen (je hoeft overigens maar één keer de QR-code te scannen; je kunt dan op je telefoon naar de andere acht audiofragmenten gaan). Je kunt de code overigens ook scannen vanaf de foto hieronder.

QRcodeSchiedamkl

Op de donderdag, vrijdag en zaterdag kun je de wandeling ook onder begeleiding van een stadsgids doen (aanvang 19:30, duurt tot 20:15 uur). De kosten hiervoor bedragen 5 euro per persoon. Startpunt is de Waag aan de Lange Kerkstraat 39. Via de webpagina onder deze link kun je een ticket voor een wandeling met stadsgids boeken: https://www.sdam.nl/tours-tickets/info/highlights-wandeltour

wandgods

Voorafgaand aan de wandeling kun je in de Waag een gintonic bestellen en drinken. De medewerkers van S'DAM Partners serveren de op een Loopuyt (Vir)gin gebaseerde cocktail in een fraai glas, met ijsblokjes en de erbij horende smakelijke versiering, zoals fruit in de ene of citroengras in de andere cocktail. Ook is er een goodiebag te koop. Op de donderdag, vrijdag en zaterdag is het I-Punt in de Waag tot 22.00 uur geopend. 

De papieren routekaarten zijn op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond binnen in het I-Punt te krijgen, op de andere avonden staat er een bus voor de deur waaruit je de routekaarten kunt halen.

Vrijdagavond werd de wandeling met gids voor de eerste keer gelopen. Harrie Dechering (foto onder), directeur van S'DAM Partners, ontving de deelnemers aan deze eerste wandeling met een kort welkomstwoord.

wandhar

"We gaan de wandeling doen, die ongeveer een derde omvat van wat er allemaal nog meer interessant is in de binnenstand van Schiedam qua jeneverhistorie. Het zou dan ook mooi zijn als we de wandeling die we dus nu voor het eerst gaan doen, in komende jaren nog verder kunnen uitbreiden tot het gehele interessante gebied."

De eerste wandeling met gids en de start van het vertonen van de lichtprojecties was eigenlijk al een week eerder gepland (vrijdag 22 oktober), maar er moest nog wat bijgeslepen worden aan de presentaties. Na afloop van de gisteravond gehouden allereerste editie van de Distillers District 3D-wandeling, toonde Dechering zich tevreden. "We moet nog enkele puntjes op de i zetten, bijvoorbeeld dat alle objecten die uitgelicht moeten worden dat ook inderdaad zijn. Daarom liepen er vanavond ook medewerkers van De Burgemeesters, het bureau dat de lichtprojecties uitvoert, mee. Maar wat ik terughoor van de mensen die meeliepen vanavond is de wandeling zeker de moeite waard. Ik verwacht dat het de komende twee weken 's avonds in de binnenstad de nodige wandelaars op de been zal brengen. Die kunnen zo zelf ervaren hoe mooi de verlichte binnenstad in het prachtige decor van historische molens, havens, pakhuizen en branderijen bij avond is." 

Er staat nog een aantal mooie spectaculaire lichtspektakels voor de winter op de planning, zo laat S'DAM Partners weten. Denk onder meer aan een bezoek in december aan Winterlicht in het Julianapark in Schiedam.

En wie weet wordt ook de projectie op het Stadskantoor wegens succes geprolongeerd? Ook niet te vergeten: de sfeerverhogende kerstverlichting. 

Hier zie je een korte video die een indruk geeft van de lichtprojecties.

wand1

30-10-2021