Drie organisaties starten lezingenreeks ‘Schiedams Werk’

Drie organisaties starten lezingenreeks ‘Schiedams Werk’

SCHIEDAM - In het Nationaal Jenevermuseum is nog tot 28 augustus 2022 de expositie ‘De Molens, het gezicht van Schiedam’ te zien. Bij de finissage van deze expositie op 28 augustus wordt gestart met de lezingenreeks ‘Schiedams Werk’. Dan wordt door Han van der Horst de eerste lezing in deze lezingenreeks gegeven.

De finissage zal op 28 augustus a.s. om 15.30 uur starten. Han van der Horst zal op die zondagmiddag, aanvang 16.00 uur, als eerste in een lezing zijn visie geven over de combinatie 'Vakmanschap en Schiedam'. 

Stichting De Schiedamse Molens gaat samen met de Historische Vereniging van Schiedam en het Nationaal Jenevermuseum ieder kwartaal een lezing organiseren over Schiedam en Vakmanschap. Dit zal gaan over Schiedamse monumenten, industrieel erfgoed, de kracht van een molen, reclameschilderingen voor de Monopole, drukkerijen, zandstralen, scheepsbouw, brood, de Glasfabriek, en jenever. De lezingen zullen steeds starten om 16.00 uur en worden afgesloten met een borrel op de zolder van het Jenevermuseum.

De Molens, het gezicht van Schiedam
De expositie ‘De Molens, het gezicht van Schiedam’ is een samenwerking van drie Schiedamse culturele instellingen. De expositie Levend Landschap in het Stedelijk Museum Schiedam vormt de directe aanleiding voor de expositie in het Jenevermuseum, aldus Hugo Boogaard, directeur Stichting De Schiedamse Molens.

Op deze expositie is werk te zien uit drie verschillende eeuwen. Uit de 21e eeuw hangt werk van twee kunstenaars namelijk Lana Mesic en Aldo Hoeben. Het werk van de fotograaf Lana Mesic -  ‘Voor de Prins Draaien’ - bestaat uit portretten op doek van zeven Schiedamse molenaars. Deze portretten maken deel uit van een groot aantal foto’s die Lana in opdracht van het Cultureel Forum Schiedam heeft gemaakt. Het Cultureel Forum heeft dit werk geschonken aan Stichting De Schiedamse Molens.

"In het Schiedamse landschap zijn de molens karakteristiek, vandaar dat de molens al eeuwenlang een inspiratiebron zijn voor kunstenaars", zo sluit Hugo Boogaard af.

Foto bij de opening van de expositie, met Hugo Boogaard (directeur Stichting De Schiedamse Molens, geheel rechts), Diederik von Bönninghausen (directeur Nationaal Jenevermuseum, tweede van rechts) en Han van der Horst (voorzitter Historische Vereniging Schiedam, vierde van rechts) (foto door Rob van der Stel)

04-08-2022