Molens in beeld gebracht in het Jenevermuseum

Molens in beeld gebracht in het Jenevermuseum

SCHIEDAM - Vandaag is de tentoonstelling ‘De Molens, het gezicht van Schiedam' geopend door de kersverse wethouder voor cultuur Frans Hamerslag.

door Rob van der Stel (tekst en foto's)

Op het terras van het Nationaal Jenevermuseum verwees Frans Hamerslag (zie foto boven het artikel) naar zijn verleden in de Gorzen en de relatie van zijn familie met de jeneverindustrie. Hamerslag had een opa die in de jeneverindustrie werkzaam was. Ook prees hij de samenwerking tussen de verschillende organisaties bij het tot stand komen van de tentoonstelling. Hij besloot met de woorden dat molens en windkracht de link leggen naar de toekomst in deze tijd van energietransitie.

Hans van der Sloot, auteur van diverse boeken over Schiedam, vertelde over zijn liefde voor de molens en dat hij eens molen De Noord had moeten tekenen. Bij de voorbereiding voor zijn toespraak had hij de prent weer eens opgezocht en tot zijn eigen verbazing klopten de verhoudingen exact met de werkelijkheid.

Als laatste nam stadsdichter Jarle Lourens plaats achter het spreekgestoelte en droeg twee eigen gedichten voor, waaronder Poortwachters van de stad.

molens5

Hugo Boogaard (rechts achter de katheder), directeur Stichting De Schiedamse Molens, bedankte de sprekers en ook kunstenaar Aldo Houben die de inrichting van de tentoonstelling heeft verzorgd en zelf vertegenwoordigd is met vijf werken. Aan het woord is (op de foto links achter het spreekgestoelte) Diederik von Bönninghausen, directeur van het Jenevermuseum, dat de Melcherszaal aan organisaties in de stad beschikbaar stelt voor exposities.

De molens zijn sinds de opkomst van de jeneverindustrie een bepalend beeld voor Schiedam. Waar er eens meer dan twintig langs de havens stonden, zijn er nu nog zeven reuzen te bewonderen.

De tentoonstelling bestrijkt een periode van het einde van de 19e eeuw tot nu. Schilderijen en foto’s op doek uit de collecties van het Stedelijk Museum Schiedam, Stichting De Schiedamse Molens en particulieren zijn te bewonderen. Daarnaast ook werk van kunstenaars als Charles Kemper en Herman Paradies.

Deze tijdelijke tentoonstelling is te zien in het Jenevermuseum tot en met 28 augustus 2022. Lees ook ons eerdere artikel: De molens al eeuwenlang bepalend voor het gezicht van Schiedam; Stichting De Schiedamse Molens exposeert in het Jenevermuseum

Niet onvermeld mag blijven dat in het Stedelijk Museum Schiedam in de tentoonstelling Levend Landschap ook verschillende werken met molens te zien zijn, waaronder de brand in molen De Gaper en het onlangs van het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. in langdurig bruikleen ontvangen schilderij van Jacob Maris, De vier windmolens, Schiedam, ca 1872.

Foto hieronder: een werk van Aldo Hoeben: ga in de klompen staan en zie beelden op een scherm

klompen

afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding

14-07-2022