De laatste reis kan ook met een uitvaartfiets

De laatste reis kan ook met een uitvaartfiets

SCHIEDAM - Uitvaartondernemer Andries Frederik trok gisteren heel wat bekijks nadat hij bij Smederij Rookbaard aan de Buitenhavenweg zijn uitvaartfiets met aanhanger had opgehaald.

door Jan Schrijver

In steden als Utrecht en Amsterdam zijn er uitvaartondernemers die al jaren de mogelijkheid bieden om - in plaats van een rouwauto - voor een fiets te kiezen om de overledene over te brengen van het uitvaartcentrum naar begraafplaats of crematorium. In Schiedam is Frederik Uitvaartverzorging het eerste uitvaartbedrijf dat die mogelijkheid biedt.

Andries Frederik: "De mensen zullen er best even aan moeten wennen in Schiedam. Ik fietste gisteren over de Lange Haven op weg naar de Burgemeester Honnerlage Gretelaan, waar mijn uitvaartcentrum is gevestigd. Ik kreeg al meteen reacties van mensen, positieve reacties, en ook waren er mensen die vroegen of ze er een foto van mochten maken."

De 58-jarige uitvaartondernemer denkt dat er behoefte zal zijn aan de uitvaartfiets. "Duurzaamheid is steeds belangrijker in onze samenleving. En er zijn steeds meer mensen die fietsen. Het is ook net iets anders dan een rouwauto, sommige mensen hikken daar tegenaan, alhoewel er tegenwoordig ook veel modernere rouwauto's zijn dan de traditionele zwarte wagens."

De uitvaartfiets is een 'opafiets met 3 versnellingen', zegt Andries. "Ik heb al een rit gemaakt de helling op van de Burgemeester Honnerlage Gretelaan, en vervolgens naar beneden op de Troelstralaan naar de Beukenhof. Daarna terug over de Van Haarenlaan en Nieuwe Damlaan. Het is goed te doen. We testen het nog nader uit de komende weken."

Andries kan zich heel goed voorstellen dat er iemand van de familie bij een uitvaart zelf wil fietsen. Dat is goed mogelijk. Zonodig wordt de opafiets dan vervangen door een e-bike. Er is een koppelstuk beschikbaar om de aanhanger aan een andere fiets te koppelen.

In steden waar de mogelijkheid van de uitvaartfiets al geboden wordt, zie je ook wel dat er een groep van familieleden en relaties meefietst in de stoet. Andries verwacht dat dat ook in Schiedam gaat gebeuren. 

Sinds kort beschikt het sinds acht jaar bestaande uitvaartbedrijf Frederik Uitvaartverzorging over een eigen uitvaartcentrum aan de Burgemeester Honnerlage Gretelaan 363A. Het centrum beschikt over 2 rouwkamers, waarvan een 24-uurskamer. Het centrum wordt aanstaande zaterdag 30 april officieel geopend. Frederik Uitvaartverzorging is een familiebedrijf waarin naast Andries ook diens echtgenote Claudia en hun zoon Jordy werkzaam zijn. 

Lees ook: 
Als honkballer speelde hij voor het Nederlands team en als prof in de VS, in memoriam: afscheid van J. (70 jaar)

Foto door Andries Frederik

23-04-2022