De achtste TreeTag gaat naar de St. Jozef-plataan

De achtste TreeTag gaat naar de St. Jozef-plataan

SCHIEDAM - Hij mág gewoon niet ontbreken in het rijtje van waardevolle en belangrijke Schiedamse bomen: de St. Jozef-plataan aan de Warande. De onthulling van deze TreeTag door leerlingen zal op maandag 15 april rond 13:15 uur plaatsvinden.

Na de Vleugelnoot bij obs Het Windas, de Watercypres op de PKO-laan, de Zomerlinde op het terras van Grand Café Babbels, de Abeel bij de Poldervaartschool, de Italiaanse populier aan het Noordeinde, de Moeraseik in het Beatrixpark en de Plataan op het Land van Belofte, gaan we maandag 15 april een TreeTag-feestje vieren met kinderen van de St. Jozefschool.

Er is een vrolijk programma samengesteld met o.a. groene gastlessen in de klas door de Bomenridders en een klimparcours in de plataan onder leiding van Klimmers Nationale Bomenbank/Terra Nostra waarbij de kinderen gezekerd aan een klimtuigje en met helm de boom in 
mogen.

Begin 2023 werd de door Tup Näring genomineerde, ongeveer 125 jaar oude plataan, door de Nationale Bomenbank uitgeroepen als één van de 5 meest bijzondere bomen van Nederland. De 5 meest bijzondere bomen werden geadopteerd waarna Terra Nostra een langjarig  beheerplan maakte en Nationale Bomenbank levenslang de zorg op zich genomen heeft om deze nationale monumenten te behouden.

Om de Schiedammers bewust te maken van de waarde en het belang van bomen in hun stad, zijn de Bomenridders sinds maart 2023 TreeTags aan het bevestigen op 12 geselecteerde Schiedamse bomen.

Met behulp van een internationale rekenmethode is bepaald hoeveel  dagen zuurstof de boom jaarlijks levert voor 1 persoon en hoeveel liter regenwater hij jaarlijks vast kan houden. Cijfers die de Schiedamse Bomenridders hebben laten berekenen door een onafhankelijke instantie.

Wil je iets vragen aan de Bomenridders? Dat kan via  schiedam@debomenridders.nl

Meer informatie over de TreeTags is hier te lezen: https://www.piusfloris.nl/pius-floris/treetags

Afbeelding: een voorbeeld van een eerder aangebrachte Tree Tag (uit dit artikel)

11-04-2024