Culinaire gast, een beproeving die naar meer smaakt 

Culinaire gast, een beproeving die naar meer smaakt 

SCHIEDAM - Deze week mocht ik te gast zijn bij Cuisine Culinaire Rijnmond, een sinds 1982 bestaande kookclub met ongeveer 140 leden. Deze kookclub is sinds enige maanden actief in de kookstudio aan de Westmolenstraat.

door Rob van der Stel 

De club is opgedeeld in brigades, zodat het aantal leden dat per keer kookt werkbaar is. Ik mocht te gast zijn bij één van de twaalf brigades. In een maand komen één voor één de brigades naar de kookstudio om zich vol overgave op het menu van die maand te storten, waarbij gestreefd wordt naar een sterrenniveau. Voor elke brigade is het menu hetzelfde. In oktober staat de Indonesische keuken centraal. 

robc5

Allerhartelijkst word ik rond vier uur ontvangen en onder het genot van een drankje krijgen wij van de chef te horen wat wij die avond gaan bereiden. De chef, dat klinkt wellicht als ‘beroepsmatig’, maar dat is het niet. Ook de chef is een lid van de brigade. Wél een lid met veel ervaring, zo merk ik aan alles. Zelfs de tafel wordt door hem volgens de regels gedekt. Eerder op de dag heeft Coert, een ander lid, de boodschappen gedaan. De verse ingrediënten staan voor ons klaar in de keuken. 

Het is een vijfgangen menu met risolle, soto ajam lagi, ikan djahé, nasi goreng en lychee-gembersorbet met smeerproppen. Voor mij, als liefhebber van de Aziatische keuken, een aangename verrassing. Samen met het lid Raijmond mag ik het voorgerecht maken. 

Wat onwennig in mijn van huis meegenomen zwarte schort schaar ik mij tussen de witte brigade en luister goed naar de aanwijzingen van Raijmond. We maken flensjes en ik stort mij al snel op het schoonmaken, snijden en klaarzetten van de ingrediënten zoals uien, knoflook en worteltjes. Het bakken van de flensjes laat ik wijselijk aan mijn teammaatje over en ga op zoek naar de koenjit, djintan, laos, ketoembar. We vullen de flensjes en maken er gesloten rolletjes van, een loempia zou ik zeggen. 

Ondertussen zijn andere leden aan de slag met het tussengerecht en zie ik heerlijke kabeljauwfilets op het keukenblad verschijnen. De dames in de groep zijn met de nasi goreng aan de slag. De welbekende ‘blauwe hap’, die traditioneel iedere woensdag geserveerd wordt bij de marine. Coert heeft zich als enige geworpen op het dessert. Hij is druk aan de slag met onder andere banaan, melk, kaneel en bakmeel en frituurt de smeerproppen in een wok.

robcl44

Dit alles gaat in een prima en ontspannen sfeer en er worden leuke kookervaringen gedeeld. Ondanks de voor mij best ingewikkelde recepten zien Raijmond en ik kans om rond zeven uur de risolle uit de frituur te halen. Omdat dit het voorgerecht is, zijn wij als eersten aan de beurt met ons gerecht. Enigszins gespannen wachten we op het commentaar van de vakbroeders. Gelukkig wordt er een passende witte wijn bij het gerecht geserveerd. We komen er goed vanaf, de smaak is goed. Het had wat pittiger gemogen, maar over het algemeen is men tevreden over het resultaat. Een hele opluchting. 

Na deze ‘beproeving’ genieten we van de overige gerechten met steeds een andere wijn, Chardonnay, Viognier en Crianza. De afwas wordt voor ons gedaan en wij kunnen ons beperken tot het opruimen en het schoonmaken van de werktafel. 

Na een kopje koffie nemen we afscheid. Ik kijk terug op een zeer geslaagde avond, wellicht ga ik mij in de nabije toekomst toch maar eens aanmelden bij deze sinds enkele maanden in Schiedam gevestigde club.

robc2

Lees hier onze eerdere artikelen:
Cuisine culinair rijnmond verhuist van Vlaardingen naar Schiedam
https://www.deschiedammeronline.nl/bedrijfsnieuws/details/cuisine-culinair-rijnmond-verhuist-van-vlaardingen-naar-schiedam

Kookclub bijt spits af met Italiaans maandmenu
https://www.deschiedammeronline.nl/cultuur/details/kookclub-bijt-spits-af-met-italiaans-maandmenu

29-10-2021

error showing content