LOS, AOV en OPS stellen vragen over slechte nieuws warmtenetten

"Bent u bereid 'Groenoord van gas los' te stoppen?"

"Bent u bereid 'Groenoord van gas los' te stoppen?"

SCHIEDAM - Monique Rotteveel (LOS), Cock de Jong (AOV) en Maarten Reuderink (OPS) stellen vragen aan College over aansluiten van het warmtenet van woningen in Schiedam.

Geacht college,

Natuurlijk staat u met een open oog en oor midden in de samenleving. Dat betekent dat u natuurlijk ook bekend bent met de vele negatieve berichten over warmtenetten.

Actieve, betrokken Schiedammers, die wij hierbij allemaal nog even anoniem willen bedanken, sturen ons regelmatig berichten over andere plaatsen waar de resultaten van warmtenetten extreem duur voor gebruikers uitvallen, integraal teleurstellen en / of gemeentes waar men tot het verstandige inzicht is gekomen dat warmtenetten een heilloze weg zijn.

Mochten deze berichten u zijn ontgaan, onvoorstelbaar natuurlijk, maar toch, stuur ik u hierbij een bloemlezing.

https://www.denhaagcentraal.net/energietransitie/voorlopig-geen-nieuwe-warmtenetten-in-den-haag/

https://www.ad.nl/utrecht/prijzen-stadsverwarming-nieuwegein-stijgen-met-43-procent-wij-kunnen-niks-afdwingen~a1916c3d/

https://www.parool.nl/amsterdam/vattenfall-rekent-zijn-50-000-amsterdamse-stadswarmteklanten-het-maximale-tarief-slaat-het-bedrijf-een-slaatje-uit-zijn-monopoliepositie~b544e161/?utm_campaign=shared_earned&utm_medium=social&utm_source=whatsapp

https://www.gelderlander.nl/nijmegen/onrust-om-warmtenet-in-dukenburg-alsof-het-door-de-strot-wordt-geduwd~a8ec8d9bc/

https://www.bnnvara.nl/kassa/artikelen/stadswarmte-flink-duurder-door-verhoogde-vastrechttarieven

https://www.ad.nl/binnenland/rotterdamse-corporaties-dreigen-te-stoppen-met-woningen-gasvrij-maken-huurder-mag-niet-dupe-worden~ac8292e8/

https://fd.nl/bedrijfsleven/1471952/milieuclubs-vechten-aanleg-van-warmtenetwerk-gasunie-aan?utm_medium=social&utm_source=app&utm_campaign=earned&utm_content=20230404&utm_term=app-android&gift=yiZ6S

Zoals u uit al deze artikelen vanuit verschillende media kunt opmaken, wordt het verzet breed gedragen door onder andere milieuclubs, woningbouwcorporaties, gemeentes en huurders / gebruikers / slachtoffers.

De ook in Schiedam door de tegenstanders van deze heilloze stap aangevoerde argumenten als extra milieubelastend en uitgeleverd worden aan een door winst gedreven monopolist lijken allemaal uit te komen. Niet voor niets moest de belofte aan een Turks bejaardenhuis in de pot worden gegooid om in Schiedam toch nog een raadsmeerderheid te krijgen.

Dat alles leidt bij de kleine luidruchtige minderheid: OuderenPartij Schiedam en LOS (dit is overigens een formele omschrijving van de Gemeente Schiedam) en de andere geharnaste tegenstander van deze ramp in wording AOV tot de volgende vragen.

Bent u het met ons eens dat alle bovenstaande artikelen de tegenstanders van Groenoord van gas los (bestuurlijk ook wel bekend als Nieuwe Energie voor Groenoord) met terugwerkende kracht gelijk geven?

Bent u bereid om op uw schreden terug te keren en een onderzoek op te starten hoe Groenoord van gas los kan worden beëindigd?

Kunt u uw keuze bij voorgaande vraag uitgebreid onderbouwen?

Mvg,

Maarten Reuderink
Monique Rotteveel
Cock de Jong

Foto: het voor het warmtenet nodige warmtestation op het parkeerterrein bij Sporthal Groenoord (uit reportage door JW TV, zie verder onder deze link)

Zie ook onderstaande artikelen/reportages:
Oud-wethouder Chris Zijdeveld over 'Groenoord van het gas'
"Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald”

10-03-2024