Schildje als waardering voor restauratie Stadsarmenschool   

Armenschool, gymzaal, dansschool en nú sociaal restaurant

Armenschool, gymzaal, dansschool en nú sociaal restaurant

SCHIEDAM - De Historische Vereniging Schiedam reikt tijdens Open Monumentendagen, op zaterdag 11 september, een schildje uit aan het De Groot Fonds voor de zorgvuldige restauratie van de Stadsarmenschool.

hot3

hots1

Het schildje wordt onthuld door wethouder Duncan Ruseler (Monumenten). De plechtigheid begint om 11.00 uur bij restaurant Hotspot Hutspot aan de Kloosterplaats 6. 

De ‘Arm-, Spin- en Naaischool’ werd in 1779 naar een ontwerp van stadsarchitect Rutger van Bol’Es gebouwd. Gedurende bijna honderd jaar kregen Schiedamse kinderen uit de arme bevolkingsgroepen in dit klaslokaal hun onderwijs. Tientallen jaren deed het gebouw dienst als gymnastieklokaal, waarna het leeg stond in afwachting van een nieuwe bestemming. 

In opdracht van eigenaar De Groot Fonds is het monument duurzaam gerestaureerd. De charme van het interieur is behouden en waar mogelijk versterkt. Het De Groot Fonds heeft gekozen voor een nieuwe functie van de Stadsarmenschool als sociaal geëngageerde horecagelegenheid. De nieuwe gebruiker is restaurant Hotspot Hutspot die kwetsbare groepen in de stad nieuwe kansen wil bieden. Met de restauratie en de programmatische invulling van het gebouw kan het monument weer een nieuw hoofdstuk toevoegen aan de sociale betekening ervan voor Schiedam. 

Sinds 1978 heeft de Historische Vereniging Schiedam met regelmaat schildjes uitgereikt aan eigenaren voor goed uitgevoerde restauraties. Tot nu toe zijn 70 schildjes toegekend. Het laatste schildje was in 2014 voor de gerestaureerde Babbersmolen. De werkgroep Historische Bebouwing geeft aan met het uitreiken van een schildje aan de Stadsarmenschool een goede traditie nieuw leven ingeblazen te hebben. 

Foto geheel boven: het gebouw in 2012, foto door Marjanne Statema, auteursrechten zijn overgedragen aan gemeente Schiedam, beeldnummer 42354 in Beeldbank Gemeentearchief Schiedam, beschrijving Gemeentearchief: 'Het pand achter het Broersveld 140-148, gelegen aan het zgn. Gat van Bolmers. Dit pand is gebouwd in 1779. Oorspronkelijk diende het als leslokaal van de voormalige Stadsarmenschool. Daarna heeft het gediend als gymlokaal en als dansstudio van dansschool Fitskie'. 

Foto's onder het intro: op 14 april 2021 een kijkje binnen in het gerestaureerde gebouw, op de dag van de opening van het restaurant, foto's door Jan Schrijver, (c) De Schiedammer Online

04-09-2021