Fiscale eindejaarstips

Alle beetjes helpen  

Alle beetjes helpen  

SCHIEDAM - Het jaareinde nadert alweer. Voor heel veel mensen zijn het moeilijke tijden. Als belastingadviseur kun je daar maar een heel klein beetje bij helpen. Namelijk door – waar dat mogelijk is – de belastingdruk te verminderen. Hieronder een bloemlezing uit onze traditionele eindejaarstips. Met hopelijk voor iedereen een tip die een beetje helpt. 

door Jeroen de Vos

Beetjes voor ondernemers
Heb je een eenmanszaak? Volgend jaar stopt de mogelijkheid om pensioen op te bouwen in een fiscale oudedagsreserve (FOR). Je kunt dit jaar dus voor het laatst ten laste van je winst toevoegen aan de FOR. Maar dat hoeft niet altijd voordelig te zijn. Moet je bijvoorbeeld bij staking van je onderneming afrekenen tegen het hoge tarief van de inkomstenbelasting, terwijl je nu aftrek hebt tegen het lage tarief, dan kun je dit jaar beter niet meer toevoegen.

Heb je een energie-intensief bedrijf? Dan wordt er nu voor je gewerkt aan de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) die gaat gelden voor de periode november 2022 tot en met december 2023. Je hebt recht op de TEK als je energiekosten minimaal 7% van de omzet bedragen. Je kunt de aanvraag doen bij de RVO. Helaas is de verwachting dat het loket niet eerder opengaat dan in het tweede kwartaal van 2023. Wil je op de hoogte gehouden worden over de voortgang en openstelling van de TEK? Meld je dan aan via de ‘houd me op de hoogte pagina’ op de website van de RVO.

Heb je een BV? De eerste tariefschijf van de vennootschapsbelasting gaat volgend jaar omlaag van € 395.000 naar € 200.000. Bovendien gaat het tarief van 15% naar 19%! Je winst wordt vanaf 2023 dus eerder belast met het hoge tarief. Ga snel met je adviseur om de tafel en kijk of er mogelijkheden zijn om winst naar voren te halen.

Beetjes voor iedereen
Ga je een vakantiehuis kopen? Of een woning voor je studerende kinderen? Dan betaal je het hoge tarief in de overdrachtsbelasting van 8%. Dit hoge tarief gaat vanaf 2023 omhoog naar 10,4%! Heb je al een pand op het oog? Wellicht kun je ervoor zorgen dat de levering nog dit jaar plaatsvindt. Dat scheelt 2,4% van de koopsom. 

Wil je je (klein)kinderen financieel ondersteunen? Doe dan een schenking. Ten eerste is geld schenken bij leven veel leuker dan het nalaten. Maar fiscaal is schenken ook voordeliger: het kost veel minder belasting. Bij een schenking kun je elk jaar profiteren van een vrijstelling. In het geval van overlijden geldt die vrijstelling maar eenmalig en betalen de kinderen over de rest tot wel 20% erfbelasting. De vrijstelling voor kinderen is dit jaar € 5.677. Voor kleinkinderen € 2.274. 

Wil je meer informatie over de eindejaarstips? Neemt dan gerust contact met mij op. 

Hier lees je de vorige column van Jeroen de Vos: Waarom doet mijn adviseur zo streng?

Foto: drs. Jeroen de Vos RB, 
belastingadviseur en partner bij MRVO accountants belastingadviseurs

26-12-2022