GroenLinks stelt schriftelijke vragen aan college b&w over:

Afslaan steun voor armoedebestrijding van niet € 1 miljoen maar zelfs € 1,6 miljoen

Afslaan steun voor armoedebestrijding van niet € 1 miljoen maar zelfs € 1,6 miljoen

SCHIEDAM - GroenLinks heeft vragen gesteld aan het college van b&w over het afwijzen van het aanbod van Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. om een miljoen euro ter beschikking te stellen aan in armoede levende gezinnen in Schiedam. Er was bovendien zes ton beschikbaar om kosten van de gemeente te dekken, aldus GroenLinks. Hieronder lees je de inleiding van GroenLinks in een vanavond uitgegeven persbericht en daarna de gestelde vragen.

'GroenLinks-raadslid Serkan Kiliçkaya heeft vragen gesteld aan het college van b&w over het afwijzen van het genereuze aanbod van het Fonds Schiedam Vlaardingen om een miljoen euro uit te delen onder arme Schiedamse gezinnen. Toen het raadslid navraag deed bij het Fonds bleek dat bovenop het miljoen ook nog zes ton beschikbaar was om 'kosten te dekken'. Serkan: "Onbegrijpelijk dat het college een kans laat lopen om een grote groep Schiedammers in armoede te helpen." Serkan stuurde onderstaande vragen in aan het college.' 

De gestelde raadsvragen:
"Met grote verbazing heeft de fractie van GroenLinks de brief van het college gelezen, want dergelijke initiatieven om de armoede aan te pakken zou de gemeente moeten omarmen.

In uw brief wordt aangegeven dat het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. een investering van € 1 miljoen zou doen. Bij nader navraag bij het fonds bleek het bedrag dat gemoeid was hoger te zijn namelijk € 1,6 miljoen. Het Kansfonds zou die € 600.000 investeren.
Waarom is de investering van € 600.000 van het Kansfonds niet vermeld in de brief?

Daardoor komt het totaalbedrag dat gemoeid is met het project op € 1,6 miljoen. Op de site van het Kansfonds (https://www.kansfonds.nl/programmas/gewoon-geld-geven/)
staat heel veel informatie over het project. Is het college bekend met de site van het Kansfonds? Zo nee, waarom niet?

Om de moeilijkheden binnen de regelgeving van de Belastingdienst te verhelpen is er een oplossing gevonden: de gezinnen doen aangifte schenkingsbelasting. En om te zorgen dat dit ook in de praktijk goed verloopt, krijgen ze hulp bij het doen van hun belastingaangifte.
Was het college bekend dat gezinnen een aangifte schenkbelasting konden doen en dat ze hulp zouden krijgen bij het invullen van hun belastingaangifte?

Het besluit van het college heeft veel verontwaardiging opgeleverd in de stad met name op social media.
Is het college bereid om opnieuw gesprekken te starten met het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. omtrent het project Gewoon Geld Geven? Waarom wel of niet?

Namens de fractie van GroenLinks,
Serkan Kiliçkaya"

Foto: Serkan Kiliçkaya (archieffoto De Schiedammer Online)

Lees ook ons artikel van gisteren:

OPS en AOV vragen burgemeester Lamers opheldering over weigeren van miljoen euro
'We willen alle ins en outs weten over deze voor ons onnavolgbare beslissing

15-06-2022