Afscheid van Sjef Henderickx naast zijn werk Het Lam

Afscheid van Sjef Henderickx naast zijn werk Het Lam

SCHIEDAM - Vanmiddag namen genodigden in de Grote- of Sint Janskerk afscheid van de op 2 mei jl. op 77-jarige leeftijd overleden kunstenaar Sjef Henderickx.

afs1

Er werd tijdens de afscheidsbijeenkomst o.a. gesproken door zijn echtgenote Ane Hendriks-Koczorowski, zijn kinderen Tatja Hendriks en Arne Hendriks, zijn zwager Theo Gootjes, zijn jongste broer André, zijn overbuurvrouw Monique Verweijmeren - door Ane betiteld als haar 'buurvriendin' - door historicus Han van der Horst en oud-burgemeester Reinier Scheeres.

Theo Gootjes, kunstenaar in Schiedam, trok in zijn rede fel van leer tegen de omgang van de gemeente met haar kunstenaars. Sjef Henderickx zou afgelopen 1 mei vertrokken moeten zijn uit zijn atelier in Kethel Tuindorp om plaats te maken voor woningbouw. Dat heeft Sjef de afgelopen jaren erg beziggehouden. Ook de landelijke televisie besteedde er aandacht aan en Sjef sprak de woorden dat hij niet van plan was te wijken en dat ze hem dan maar uit zijn atelier moesten slepen. De gemeente geeft de familie de tijd om het atelier te ontruimen. 

Na afloop van de woorden werd de kist met het stoffelijk overschot van Sjef uit het midden van de kerk door de familie en anderen die dicht bij hem stonden verplaatst en naast zijn werk Het Lam gezet. Het beeld werd in 2010 door koningin Beatrix onthuld. Op de kist stond een miniatuur van een werk dat Sjef nog in zijn hoofd had, een met schelpen bekleed vissershuis in de rivier de Gironde.

De genodigden brachten in de kerk een laatste groet aan Sjef Henderickx, die rustte naast zijn Het Lam.

Hier kun je lezen:
Kunstenaar Sjef Henderickx (1944) is overleden

lamg1

07-05-2022