614 nieuwbouwwoningen worden er in de Staatsliedenbuurt gebouwd

Sloop van 268 woningen in de 'schimmelbuurt' van Schiedam

Sloop van 268 woningen in de 'schimmelbuurt' van Schiedam

SCHIEDAM - De gemeente heeft eindelijk een noodzakelijke formele stap gezet om in de Staatsliedenbuurt in Nieuwland, de buurt met gedateerde flatwoningen die kampen met grote problemen als schimmelvorming, 268 woningen te slopen. Er zullen 614 nieuw te bouwen woningen voor in de plaats komen.

heinsiusstraat

"De gemeenteraad heeft dinsdagavond besloten de grondexploitatie Staatsliedenbuurt vast te stellen en te openen. Dat is een belangrijke stap naar vernieuwing van de buurt. Met het besluit bepaalt de gemeenteraad ook aan welke kwalitatieve eisen de ontwikkeling straks moet voldoen", zo laat de gemeente in een persbericht weten.

Het is al langer de bedoeling om de Staatsliedenbuurt in de wijk Nieuwland te herontwikkelen en zo de leefbaarheid in dit deel van Nieuwland te verbeteren. Het zogenoemde 'openen van een grondexploitatie voor het gebied' is daartoe een belangrijke stap. Wethouder Anouschka Biekman (Grondzaken): “We willen graag een stap voorwaarts maken met de Staatsliedenbuurt. Nu de grondexploitatie door de gemeenteraad is vastgesteld en geopend, kunnen we vanuit de gemeente mensen en middelen vrijmaken. Het is ons menens om de Staatsliedenbuurt te vernieuwen.”

Tegelijk met de grondexploitatie bepaalde de gemeenteraad ook aan welke kwaliteitseisen de ontwikkeling van de buurt straks moet voldoen. Hierdoor weten de partijen (zoals projectontwikkelaars, red.) die de ontwikkeling straks gaan uitvoeren welke kwaliteit de gemeente in de Staatsliedenbuurt wil terugzien.

Wethouder Antoinette Laan (Wonen): “De Staatsliedenbuurt biedt mogelijkheden om 268 huidige gedateerde woningen te vervangen door 614 nieuwbouwwoningen mét behoud van een groene buitenruimte. De buurt ligt bovendien heel gunstig bij een openbaarvervoerlocatie (metrostation Nieuwland, alsook enkele haltes van de tramlijnen 21 en 24, red.). Met een vernieuwde Staatsliedenbuurt wordt Nieuwland weer een stukje mooier.”

Reactie raadslid Cock de Jong
"Sloop en nieuwbouw Staatsliedenbuurt valt nog maar af te wachten, want er is geen overeenstemming met woningcorporatie Woonplus. Wat ons betreft had dat de 1ste stap moeten zijn", zo reageert fractievoorzitter AOV Cock de Jong op het persbericht van de gemeente, welk persbericht hij afdoet als 'voorbarig'.

Meer nieuws over nieuwbouw lees je hier:
Zaterdag 7 oktober is het Nieuwbouwdag Schiedam

“Schiedam biedt nieuwbouwwoning voor elke beurs en levensfase”

Eerdere artikelen over de Staatsliedenbuurt lees je hier:
Staatsliedenbuurt in Schiedam Nieuwland

Protestactie in Nolenslaan van bewoners 'Schimmelbuurt' Schiedam

Overigens werd er in 2021 al door de gemeente gemeld dat de sloop van 228 woningen eindelijk in gang gezet zou gaan worden en de bouw van 650 nieuwe huizen. Dat lees je hier. Inmiddels zijn we ruim twee jaar verder en gaan de bewoners van de 'schimmelwoningen' alweer een winter tegemoet.

Lees ook:
Cock de Jong (AOV) over de voortdurende bewoning van schimmelwoningen:
'De bewoners van Staatsliedenbuurt willen niet meer zo lang wachten'

Woningen met schimmelvorming: DENK constateert mensonterende toestanden in Nieuwland

Foto's: Donker Curtiusstraat (boven), Heinsiusstraat (midden) en Johan de Wittstraat (beneden) zijn enkele straten in de Staatsliedenbuurt. In deze buurt met woningen van Woonplus zijn enkele jaren geleden al enkele blokken van woningen gerenoveerd zoals je op de middelste en de onderste foto kunt zien (foto's (c) De Schiedammer Online)

johan

04-10-2023