Van Hoogstraat naar Lange Haven

Schiedam krijgt de Locomotiefsteeg, genoemd naar de jenever van Melchers

Schiedam krijgt de Locomotiefsteeg, genoemd naar de jenever van Melchers

SCHIEDAM - Schiedam krijgt een Locomotiefsteeg. Zo gaat de steeg heten die loopt van de Hoogstraat naar de Lange Haven tussen het Jenevermuseum aan de ene kant en de Havenkerk aan de andere kant.

Het Jenevermuseum was voorheen de distilleerderij van wijlen vader en zoon Lambert en Rein Melchers. Hun veruit bekendste product was Locomotief Jenever. Met deze naamgeving wordt dit stukje industriële geschiedenis van Schiedam nu ook een in straatnaam uitgedrukt.

Schiedam heeft overigens wel een distillateursbuurt, waarin verschillende straten naar Schiedamse distillateurs zijn genoemd, maar daar ontbreekt de naam Melchers. Het Jenevermuseum heeft overigens wel een Melcherszaal. 

In het door de gemeente gepubliceerde besluit lezen we: "Burgemeester en wethouders van de gemeente Schiedam besluiten de straatnaam Locomotiefsteeg vast te stellen voor de openbare ruimte tussen Hoogstraat 85 en 89 aan de ene zijde en Lange Haven 72 en 74 aan de andere zijde."

Als je de steeg ingaat aan de Hoogstraat heb je aan je rechterkant het pand van koffiezaak Zavor. Daarna leidt de Locomotiefsteeg je naar het pleintje, eveneens aan je rechterhand, op welk pleintje (zie foto boven) de hoofdingang van het Jenevermuseum is. In de plattegrond hieronder (bron gemeente Schiedam, als bijlage bij dit besluit) zie je getekend (ingekleurde stuk) waar de Locomotiefsteeg komt. 

locomotiefs

Foto: als je van de Hoogstraat over de Locomotiefsteeg naar de Lange Haven loopt, zie je aan je rechterkant het pleintje voor de ingang van het Jenevermuseum; deze foto werd op 29 september 2018 genomen tijdens de jaarlijke presentatie van de eerste flessen Branderswijn tijdens de Brandersfeesten (foto door Jan Schrijver)

29-12-2020

bestuurslid

Banner sgs(002)

banner

rdc

bannerservice

irado banner 250x208 (002)

grip