Nieuwe roeden voor molens De Vrijheid en De Palmboom

Nieuwe roeden voor molens De Vrijheid en De Palmboom

SCHIEDAM - De roeden van molens De Palmboom en De Vrijheid blijken niet meer te voldoen aan de huidige normen en moeten worden vervangen. Roeden zijn de ijzeren kokervormige balken die de kern vormen van het wiekenkruis. Er liggen al roeden klaar, zoals je op de foto's ziet.

robmolen

"De Schiedamse mout- of brandersmolens zijn de hoogste molens ter wereld en een trots onderdeel van het historische stadscentrum. Na een succesvol afgesloten langjarige metselwerkrestauratie werd echter een onverwachte tegenvaller ontdekt: de roeden van molens De Palmboom en De Vrijheid blijken niet meer te voldoen aan de huidige normen en moeten worden vervangen. Om de begroting sluitend te maken organiseert Stichting De Schiedamse Molens de komende maanden een crowdfundactie", zo laat Stichting De Schiedamse Molens zojuist weten.

Voor een snelle vervanging is geen geld gereserveerd wat betekent dat er een grote hap uit de reserves wordt genomen. Financiering van andere projecten zoals sprinklerinstallaties en verduurzaming dreigt flinke vertraging op te lopen. 

In molen De Vrijheid bevindt zich het ambachtelijk maalbedrijf. Voor de continuïteit in de bedrijfsactiviteiten zijn de nieuwe roeden voor deze molen daarom afgelopen vrijdagochtend al geleverd.

Molen De Palmboom was enkele decennia de museummolen van Schiedam. Nu huisvest deze molen ambachtelijke bedrijven en maakt een leerlingmolenaar er zijn draaiuren ter voorbereiding op het landelijk molenaarsexamen. Ook daar is een goed wiekenkruis nodig.

Crowdfundactie
Het totale project om bij beide molens nieuwe roeden met hekwerk te plaatsen, kost €178.000,- aldus directeur Hugo Boogaard. “Stichting De Schiedamse Molens heeft al een groot deel van het benodigde bedrag bij elkaar kunnen brengen dankzij subsidies van de Provincie Zuid-Holland, eigen middelen en bijdragen van o.a. het De Groot Fonds, Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. en het Molenfonds. Er ontbreekt nog €10.000,-. De molenstichting hoopt dit gat te dichten met crowdfunding met hulp van het Molenfonds.”

Zie verder https://molenfonds.nl/schiedam/

De komende maanden zullen er bovendien meerdere acties worden georganiseerd.

Foto geheel boven: speciaal transport voor de levering van de roeden bij De Vrijheid (bron foto Stichting De Schiedamse Molens)
Foto onder intro: de roeden liggen voor de molen De Vrijheid (foto door Rob van der Stel)

05-10-2021

bestuurslid

Banner sgs(002)

banner

rdc

bannerservice

irado banner 250x208 (002)

grip