College B&W komt met conceptplan voor herinrichting Stadserf

College B&W komt met conceptplan voor herinrichting Stadserf

SCHIEDAM - Vandaag maakt het college van B&W conceptplannen bekend voor de herinrichting van het Stadserf. Dit grote kale plein is al jaren een doorn in het oog van menig Schiedammer.

door Jan Schrijver

In november 2019 werd reeds uitvoerig gesproken over plannen voor dit plein waarover je vanaf de Broersvest uitziet op de Liduina Basiliek en waar aan de linkerzijde de vleugel ligt van het Stadskantoor inclusief de ingang voor tegelijkertijd het Stadskantoor en het Theater aan de Schie. Toen vorig jaar bekendgemaakt werd dat een streep gehaald werd door de ambitie om aan de witte toren van het Stadskantoor een woonfunctie te gaan geven, had dat ook consequenties voor de plannen ten aanzien van herinrichting van het plein dat Stadserf heet. Met de nieuwe uitgangspunten dat de witte toren geen woontoren zou worden, werden nieuwe onderzoeken naar de wenselijke herinrichting van dit plein aangekondigd.

Wethouder Fahid Minhas had in persgesprekken wel laten doorschemeren dat de zichtlijnen vanaf de Singel naar het centrum van de stad wat hem betreft verbeterd zouden dienen te worden worden en dat hij onorthodoxe maatregelen daartoe niet uitsluit. Een voorbeeld dat hij hiervan gaf was om een stuk te verwijderen van de vleugel van het Stadskantoor op de hoek van de Singel, Emmastraat en Stadserf. Een dergelijke ingrijpende wijziging van het gebouw, zou dan automatisch ook gevolgen hebben voor het aanblik van het Stadserf. De andere kant van de vleugel, met de oude personeelskantine en het al jaren leegstaande publieke restaurant op de hoek met de Broersvest, kan ook gesloopt worden. Dan wordt de ruïne weer zichtbaar.

Vanochtend wordt een presentatie gegeven van de conceptplannen. Komt er een stadsparkje op het plein? Dat zou kunnen passen in de ambitie van het college om de stad te willen vergroenen. De gemeente geeft immers vaak de boodschap af aan burgers: tegel eruit, plant erin. Komt er een 'horecakiosk' met een terras, om wat leven in het plein te brengen. Op vrijdag staat een deel van de weekmarkt op het plein en dat is goed voor de levendigheid, maar deze locatie van een deel van de weekmarkt in verband met de coronamaatregelen is tijdelijk. In de winter heeft er afgelopen jaren verschillende malen een ijsbaan gestaan, waarvan goed gebruik is gemaakt. Het is uiteraard de vraag hoe de te ontvouwen plannen voor het Stadserf zich verhouden tot evenementen als een ijsbaan in de winter, maar zoals deze eerste tekening die vrijgegeven wordt laat zien, zal daar geen ruimte meer voor zijn.

Omwonenden van het Stadserf kregen een brief (met tekening) over de plannen. Daarop zie je ook dat er appartementen komen naast het Proveniershuis en dat er voorzien kan worden in een nieuwe ingang voor het Theater aan de Schie. 

N.B.

Hier lees je onze latere artikelen van 17-12-2020 op basis van de door de gemeente gegeven persconferentie:

https://www.deschiedammeronline.nl/artikel/details/er-komen-66-woningen-in-dit-nieuwe-gebouw-bij-stadskantoor

https://www.deschiedammeronline.nl/artikel/details/er-komen-37-nieuwbouwwoningen-naast-proveniershuis

 

Foto onder: zicht vanaf de Broersvest op het Stadserf

stadspro2

17-12-2020

bestuurslid

Banner sgs(002)

banner

rdc

bannerservice

irado banner 250x208 (002)

grip