Sport en beweging voor ouderen essentieel voor fysieke en mentale weerbaarheid

Stel een ouderencommissie aan bij elke sportvereniging

Stel een ouderencommissie aan bij elke sportvereniging

SPORT - Stel een ouderencommissie aan bij elke sportvereniging. Dit is één van de aanbevelingen van het Nationaal Ouderenfonds. Bij PPSC werd zo'n ouderencommissie reeds aangesteld. Onder de naam OldStars worden activiteiten voor senioren gehouden. PPSC'ers Wim Meijboom en Gerard Wigmans zijn bij de organisatie ervan betrokken.

Het Nationaal Ouderenfonds doet met haar OldStars een dringende oproep aan politiek en beleidsmakers om de mentale en fysieke weerbaarheid van ouderen veilig te stellen. Sport en beweging zijn voor iedereen maar zeker voor ouderen belangrijk om mentale en fysieke weerbaarheid op peil te houden en goed ouder te worden. Het belang hiervan wordt in tijden van corona pijnlijk duidelijk. De OldStars uit Schiedam, Wim Meijboom en Gerard Wigmans, boden wethouder Patricia van Aaken op 22 maart de volgende drie aanbevelingen aan.

- Maak sport in 2020, ook in coronatijd, voor iedere ouder toegankelijk op diverse plekken en informeer alle 55-plussers over de dichtstbijzijnde (lokale) sportfaciliteiten. Leer te differentiëren in aanbod maar ook met trainingen zodat iedere oudere mee kan doen.

- Zet in op verbinding met meerdere organisaties om ouderen te motiveren om te blijven bewegen. Stimuleer ouderen om zelf 'een balletje op te gooien'. Maak de combinatie met sociale elementen.

- Zorg voor aangepaste spelregels en maak sporten op elk niveau mogelijk. Luister naar ouderen. Stel een ouderencommissie aan bij elke sportvereniging en bouw samen aan communities.

Corina Gielbert, directeur Nationaal Ouderenfonds: ‘De afgelopen maanden ontstonden er veel creatieve initiatieven om in contact te blijven met ouderen en hen te helpen in beweging te blijven. Deze bijdrages betekenden niet alleen een enorme opsteker voor ouderen die zich eenzaam voelden maar zetten hen, letterlijk, ook in hun kracht. Daarom willen wij het belang van sport en beweging voor ouderen signaleren. Want als we straks weer samen het sportveld op mogen moeten ouderen bij ouderenvriendelijke sportverenigingen terechtkunnen. Zo krijgt iedereen een kans om gezond ouder te worden.’

Foto: v.l.n.r. OldStars Wim Meijboom en Gerard Wigmans en wethouder Patricia van Aaken

23-03-2021

bannerracketteam