Kom in de Stadscocon

Treed buiten de bubbel van je woonkamer

Treed buiten de bubbel van je woonkamer

SCHIEDAM - De kans is groot dat de Stadscocon op zaterdag 5 juni 2021 voor publiek opent. Morgen wordt definitief bekendgemaakt of dat mogelijk is in de persconferentie van Rutte en De Jonge.

bubbelnaden

Kunstenaar Florentijn Hofman maakt voor het eerst een megagroot kunstwerk onder een dak. Tussen de zuilen van de Grote- of Sint Janskerk in Schiedam installeert hij de Stadscocon, een opblaasbare installatie waar je als bezoeker in mag. Ook dat gebeurde niet eerder. De installatie kent een lengte van 26 meter en is bijna 10 meter hoog en breed. Dagelijks wordt de cocon opnieuw opgeblazen. Op de foto hierboven heeft Hofman de stiknaad van de opblaasbare cocon vast. De opblaasbare installaties die hij tot op heden maakte, hadden de stiknaden aan de binnenkant. Omdat je erin mag, zitten de stiknaden aan de buitenkant.

Eenmaal in de ruimte kun je tot jezelf komen, zegt Hofman. ‘Je ervaart de kerk zoals je ‘m nooit zal ervaren.’ Tot dusver zagen alleen hij en de mensen van de opbouwploeg hoe zo’n inflatable er van binnen uitziet. De Stadscocon, een samenwerking met de Stichting Sint Janskerk, is gemaakt van spinnaker zeil. 

Badeend
Voor de Stadscocon liet de kunstenaar zich inspireren door de Grote- of Sint Janskerk en een bezoek aan een Japanse tempel, een aantal jaar geleden. Hofman (1977) woonde en werkte enkele jaren in Schiedam en kreeg mede dankzij de sociale media internationale roem. In Hong Kong trok zijn 15 meter hoge Badeend in een maand tijd 8 miljoen bezoekers. Zijn allereerste Rubber Duck, ongeveer tweemaal zo hoog als die in Hong Kong, liet hij drijven in het estuarium van de Loire in het Franse Saint-Nazaire. Behalve de opblaasbare badeenden, kreeg hij met meer uitvergrote dieren bekendheid, zoals de Bospolder Vos, tegenover het metrostation Marconiplein. Voor het grote publiek werd hij bekend als deelnemer afgelopen seizoen aan het televisieprogramma Wie is de Mol?  

Maar zeg je tegen Hofman, 'Jij bent toch die man van de badeend?', dan weet hij wel duidelijk te maken dat hij van meer bekend is dan badeenden en andere opgeblazen dieren. "Met gewone badeendjes heb ik overigens helemaal niets", antwoordt hij. Hij heeft een stapel kaarten bij zich voor degenen met wie hij in gesprek gaat. De kaarten laten een wereldwijde verzameling zien van opgeblazen dieren, maar ook een foto van het voormalige Rotterdamse poppodium Nighttown, geheel rood gemaakt door dit gebouw aan de West-Kruiskade met affiches te beplakken. We zien ook zijn werk 'Beukelsblauw', 26 panden aan de Beukelsdijk in Rotterdam, die van top tot teen blauw waren geverfd. "En het is jammer dat ik daar geen kaart van heb, maar in mijn Schiedamse tijd - ik heb 3,5 jaar mijn atelier gehad in de voormalige ruimte van een auto-dealer bij het station, waar nu de Spar-supermarkt zit - heb ik de Overschiesestraat helemaal geel geverfd." 

bbbbbb

Groene oase
‘Na een lange lockdown heeft iedereen behoefte aan iets moois, een bijzondere ervaring buiten de bubbel van de eigen woonkamer’, zegt museumdirecteur Anne de Haij. ‘Deze groene oase kun je gratis bezoeken en is ons cadeautje aan Schiedammers en iedereen buiten de stad.’ In de cocon kun je lekker wegdromen, even los van de dagelijkse hectiek. Je staat op historische grond. Het middenschip waar het kunstwerk ligt, werd tussen 1335 en 1425 gebouwd. De werkzaamheden duurden bijna een eeuw.

Cocon
De titel knipoogt naar het werk waar Hofman bekend mee is: opgeblazen dieren. In de natuur is de cocon een wonderlijk spinsel, waar een rups in een vlinder transformeert. In Hofmans kunstwerk kun je cocoonen, je samen ontspannen. De groene kleur verwijst naar religie, overleven en hoop. Toch kun je dat alles ook naast je neerleggen. Hofman: ‘Mij interesseert ook iets anders: wat zien en denken mensen als ze erin zijn geweest? Welke verhalen komen er los?’

Ontmoetingsplek
De installatie prikkelt mensen om beter naar hun omgeving te kijken, zegt gastcurator Charlotte Martens. ‘Met zijn ingreep schept Hofman een ontmoetingsplek en onderwerp om samen over te praten.’ Bijvoorbeeld over het effect van het groen als je in het kunstwerk staat of zachtjes tegen de wand leunt. ‘In de Stadscocon ben je niet arm of rijk, jong of oud, links of rechts, christen of moslim. Je bent vooral mens, iedereen is gelijkwaardig. We zijn benieuwd hoe je na afloop naar buiten loopt. Kijk je met een frisse blik anders naar je omgeving?’

Muzieklandschap
Speciaal voor het kunstwerk werd er een muziekstuk geschreven door componist Jasper le Clercq dat tijdens het bezoek is te horen. Hierover lees je meer in ons eerdere artikel:
Florentijn Hofman bedenkt, Jasper le Clercq componeert, Arjen Leistra speelt
Uniek muziekstuk maakt megakunstwerk Stadscocon compleet
https://www.deschiedammeronline.nl/artikel/details/uniek-minimalistisch-muziekstuk-maakt-megakunstwerk-stadscocon-compleet

Algemene informatie
De kerk zal na de start (waarschijnlijk op 5 juni a.s.) tot en met 12 september 2021 open zijn van dinsdag t/m zaterdag tussen 11.00 – 17.00 uur en op zondag tussen 12.00-17.00 uur, maandag gesloten. Een bezoek aan de Stadscocon gaat volgens de dan geldende maatregelen. Binnenkort kun je op de pagina Plan je bezoek een (gratis) entreeticket voor een bepaald tijdslot reserveren. Je kunt de cocon van binnen en buiten bekijken. In de kerk – dus buiten de Stadscocon – ligt de 11de-eeuwse grafsteen van de heilige Liduina, een van de oudste grafstenen van Nederland. Op de foto hieronder zie je op de voorgrond 't Lam, een beeld van de Schiedamse kunstenaar Sjef Henderickx, dat is opgebouwd uit brokstukken van beelden en altaren die tijdens de beeldenstorm werden vernield.

Met dank aan: Gemeente Schiedam, Mondriaan Fonds, De Groot Fonds, Stichting Sint Janskerk, SDAM

Foto's door Jan Schrijver, (c) De Schiedammer Online

bubbel2

27-05-2021

 

boekenmarkt-schiedam-april2024


20230323 Banners Bieb 6x 250 x 208-1

 

Logo Fonds SV

 

hvsbanner


sms12