Van heksenboter tot judasoor

Zwammen in Schiedam zijn prachtig voer voor fotografen

Zwammen in Schiedam zijn prachtig voer voor fotografen

SCHIEDAM - Het is herfst en we komen weer veel zwammen en paddenstoelen tegen tijdens onze wandelingen. Natuurfotograaf Ad Bakker laat hier de pracht van zwammen zien. Hij maakte alle foto's in Schiedam.

door Ad Bakker (tekst en foto's)

Zwammen en paddenstoelen zijn schimmels, waar je maar een klein gedeelte van ziet. Het grootste gedeelte zit in de grond of in het verrotte hout verscholen. Het zijn goede opruimers want met hun schimmeldraden eten ze het bladafval en vermolmd hout. Zou dit niet gebeuren dan zouden de bomen en struiken verstikken en uiteindelijk dood gaan. Nu wordt dit omgezet in compost waar de bomen en struiken hun voedsel weer vandaan halen om te kunnen groeien. Een hele mooie zwam is de opvallende gele heksenboter die je soms op vochtig vermolmd hout tegenkomt. In deze contreien zijn ze vrij zeldzaam. Deze (zie foto boven het artikel) heb ik in de heemtuin in het Prinses Beatrixpark gefotografeerd.  

In Nederland komen ongeveer 5000 zwammen en paddenstoelen voor. Daarvan zijn er een paar goed te eten, maar je moet wel zeker weten dat je de goede soort hebt want er zijn er ook die giftig zijn. Een aantal is zelfs zeer giftig, zodanig dat als je die eet je het niet overleeft. Ieder jaar lees je weer in de krant dat er mensen zijn overleden door het eten van de verkeerde zwam/paddenstoel. Sommige soorten lijken op elkaar en zijn bijna niet goed uit elkaar te houden, weet je het niet honderd procent zeker…..eet hem dan niet op! (N.B. Officieel is wildplukken in Nederland verboden.)

Op veel van de vermolmde boomstammen of geïnfecteerde bomen komen de bekende grote zadelzwammen voor, zoals deze hieronder (meer zwammen zie je in de fotogalerij onder het artikel). 

zadelzwammen


Eéntje wil ik je graag nog afzonderlijk laten zien: dit jaar heb ik voor het eerst een minizwam gefotografeerd; deze was krap 4 mm groot. Ook heb ik mini paddenstoelen gefotografeerd op een half vergaan takje. 

minizwamk


Tot slot, de judasoren, die zitten vaak op oud en vochtig hout. Sommige lijken echt op een menselijk oor. Tegen het zonlicht in gefotografeerd, leveren ze mooie plaatjes op, zoals je op onderstaande foto's kunt zien.

judasoren

 

 

afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding

19-10-2022