Iedereen is welkom te kijken en/of mee te lopen met processie

Zondag wordt het Liduinafeest gevierd in Schiedam

Zondag wordt het Liduinafeest gevierd in Schiedam

SCHIEDAM - Aanstaande zondag 14 mei wordt in Schiedam het Liduinafeest gevierd. Onderdeel ervan is de processie door de stad. Iedereen mag komen kijken en/of meelopen met de processie. Hieronder lees je het complete programma van het Liduinafeest.

’s Middags zal een processie door de stad trekken, langs de plaatsen die herinneren aan de Heilige Liduina van Schiedam. De relieken van Liduina worden hierbij meegedragen.

De aanvang is in de Liduinabasiliek, daar is om 14.00 uur een korte gebedsdienst. Dan gaat de stoet op weg.

De processie komt rond 14.30 uur aan bij de Grote of Sint Janskerk. Deze kerk stamt uit de middeleeuwen en Liduina kwam er vaak. Er is daar een korte dienst.

Ook wordt op de route de oudkatholieke kerk bezocht, waar veel herinneringen aan Liduina zijn. Er zal een oud Liduinalied worden gezongen.

Om 16.00 uur is men weer terug in de basiliek voor de afsluiting. De deelnemers zijn daarna welkom in parochiecentrum De Wilgenburg, waar soep en broodjes zullen klaarstaan.

De traditie van een processie stamt al uit de middeleeuwen. Na de reformatie werd het verboden om in het openbaar processies te houden. Toen in 2015 in Schiedam het Liduinajaar was, heeft men deze oude traditie weer opgepakt.

Iedereen is van harte welkom om mee te lopen en mee te vieren.

Het gehele programma is als volgt.

10.30 uur: Eucharistieviering in de Liduinabasiliek.

12.00 uur: Koffie en thee in De Wilgenburg, achter de kerk.

12-14 uur: De basiliek is open. Om 12.00 uur en 13.00 uur zijn er rondleidingen.

14.00 uur: Processie

16.00 uur: Afsluitende vesper in de basiliek met daarna ontmoeting in De Wilgenburg met een eenvoudige maaltijd.

Foto: een eerder gehouden processie: kort na het vertrek uit de basiliek gaat de stoet over het Stadserf (foto door Louise Melchers)

11-05-2023