Zondag is het een kwart eeuw geleden dat molen De Walvisch in brand stond

Zondag is het een kwart eeuw geleden dat molen De Walvisch in brand stond

SCHIEDAM - Aanstaande zondag 14 februari is het Valentijnsdag. Op woensdag 14 februari 1996 was Valentijnsdag voor Schiedam een dag met een zwarte rand. In alle vroegte, ongeveer drie uur in de nacht, stond molen De Walvisch in brand. Zondag is dat dus een kwart eeuw geleden.

door Rob van der Stel (tekst en foto's)

Deze klok in de molen bleef rond een uur of drie 's nachts stilstaan. De klok is nu te zien in de museummolen die in de - nog voor de millenniumwisseling in oude glorie herstelde - molen De Walvisch is gevestigd. Dit museum wordt tegenwoordig beheerd door het Jenevermuseum. In de molen vind je ook de molenwinkel, die molenmeel verkoopt en andere bakproducten.

"In de vroege ochtend van 14 februari 1996 wordt Schiedam opgeschrikt door sirenes van de brandweer: De Walvisch staat in brand. Deze brand vernietigt het complete interieur van kap tot 1e zolder. Dankzij vele acties van Schiedamse bedrijven, instellingen en burgers is de restauratie van De Walvisch mogelijk gemaakt. In 1999 is de molen weer gaan draaien", zo schrijft Stichting De Schiedamse Molens op zijn website. Hier lees je meer:
https://www.deschiedamsemolens.nl/de-walvisch/

Hier kun je op YouTube een video over de brand zien van Look TV, gemaakt door Jan Willem de Boer:
https://www.youtube.com/watch?v=KDgHwBSsCzY&feature=youtu.be

Foto boven: een overblijfsel van de brand. Een klok die is blijven stilstaan op het uur van de brand. Plusminus 03.00 uur
Foto onder: de in oude glorie herstelde molen bij nacht

walvischrob1

 

12-02-2021