Marc de Lange, directeur van De Vlinder, basisschool met 8 coronabesmettingen:

'Zoals het er nu uitziet, kan iedereen na de vakantie weer naar school'

'Zoals het er nu uitziet, kan iedereen na de vakantie weer naar school'

SCHIEDAM/VLAARDINGEN - Het aantal coronabesmettingen van leerlingen op basisschool De Vlinder in Schiedam is opgelopen van zeven tot acht kinderen. Géén van de 25 personeelsleden van de school heeft nu een coronabesmetting. 

door Jan Schrijver

"Het is niet leuk om als school zo in het nieuws te komen natuurlijk. Relatief gezien is er niet zoveel aan de hand, in die zin dat - zoals het er nu uitziet - we na de vakantie weer met alle kinderen, leraren en ondersteunend personeel op school aan de slag kunnen. Dat alle kinderen gewoon weer naar school kunnen op De Vlinder", zo geeft Marc de Lange, directeur van De Vlinder, ons desgevraagd een reactie.

Vandaag was reeds als vrije dag gepland voor de kinderen, aangezien deze dag als cursusdag voor de medewerkers stond ingeroosterd. Komende week is het voorjaarsvakantie. 

"Wat ik graag wil benadrukken is dat het bijzonder belangrijk is dat de kinderen weer naar school konden en na de vakantie weer naar school kunnen. Dat is zowel emotioneel als voor hun cognitieve ontwikkeling (d.w.z. met betrekking tot kennis en denkvermogen, red.) van groot belang. We doen er in deze bepaald niet makkelijke tijden echt alles aan om het schoolgaan mogelijk te maken en te houden. Wij zijn nu inderdaad getroffen door een aantal besmettingen, maar dan is het oppassen dat er niet ineens geroepen gaat worden dat het niet verantwoord was de scholen weer open te doen. We moeten het breder zien dan alleen onze school. Neem de scholen binnen SIKO: wij zijn de enige school binnen SIKO met een aantal besmettingen. Bij de dertien andere scholen is er niets aan de hand; dus het kan wél dat kinderen weer naar school gaan."

Marc de Lange: "Het artikel op De Schiedammer Online van gistermiddag was overigens een correcte weergave van de situatie. Ongeveer anderhalf uur ná de publicatie (circa 18.45 uur, red.) was de situatie echter al weer veranderd in die zin dat er één besmetting bij was gekomen in de ene groep 8, waar dus met die ene nieuwe besmetting erbij zes besmettingen zijn. Zoals door jullie gemeld is er ook één besmetting in de andere groep 8 én één besmetting in de kleutergroep 1/2. Van de twee groepen 8 dienen de kinderen zoals door jullie gemeld in quarantaine. Naar mijn inschatting houden de ouders zich goed aan de geldende quarantainemaatregelen. Dat het niet gemakkelijk is voor een kind om in quarantaine te zijn, dat moge duidelijk zijn. Wij hadden ook aangegeven dat de kinderen van de kleutergroep in quarantaine moesten, maar dat is inmiddels weer ingetrokken omdat de besmette kleuter niet op school is geweest of in contact is geweest met groepsgenootjes."

Hier lees je ons artikel van gisteren: Corona-uitbraak op basisschool in Schiedam,
https://deschiedammeronline.nl/artikel/details/corona-uitbraak-op-basisschool-in-schiedam

Wat nieuw is in de situatie in vergelijking met de periode van voor de kerstvakantie is, dat kinderen toen niet getest werden, maar nu wél getest kunnen worden, zo geeft De Lange aan.

Communicatie met de ouders inzake zo'n gevoelig liggend onderwerp als coronabesmettingen, waarvan met het uur de feiten weer kunnen veranderen, luistert heel nauw, zo weet de schooldirecteur. "Zo hebben we gisteren verschillende malen een update aan de ouders moeten versturen. Dat kan wel eens als vervelend ervaren worden als je elke keer maar weer een update krijgt, dat beseffen we, maar alles opsparen voor één bericht kan ook niet, want zoals gezegd de feiten kunnen met het uur weer veranderen en informatie gaat ook buiten het officiële schoolkanaal snel rond. Zo bestaan er ook verschillende Whatsappgroepen van ouders onderling. We moeten te allen tijde voorkomen dat dergelijke gevoelige informatie een eigen leven gaat leiden. En we moeten zo goed mogelijk voorkomen dat er over deze gevoelige onderwerpen spanningen ontstaan tussen de ouders."

KBS De Vlinder is gevestigd aan Stockholm 3 in Schiedam Noord Sveaparken. De school telt 329 leerlingen verspreid over 12 groepen. Er werken 25 medewerkers (onderwijzend en ondersteunend personeel). De Vlinder maakt onderdeel uit van SIKO, een groep met 14 scholen in Schiedam en Vlaardingen. 

Hier lees je: GroenLinks geeft alle basisscholen complimenten
https://deschiedammeronline.nl/artikel/details/groenlinks-geeft-alle-basisscholen-een-complimententaart

Hier lees je artikelen over een uitbraak op een school in Bergschenhoek:

https://deschiedammeronline.nl/artikel/details/uitbraak-britse-variant-heeft-zich-vooral-beperkt-tot-een-school

https://deschiedammeronline.nl/artikel/details/basisschool-met-corona-uitbraak-is-school-in-bergschenhoek

https://deschiedammeronline.nl/artikel/details/ruim-40-besmettingen-op-een-school-waaronder-5-met-britse-variant

 

Foto (c) De Schiedammer Online

19-02-2021