Zo zit dat met: de bestrijding van duizendknoop en bereklauw

Zo zit dat met: de bestrijding van duizendknoop en bereklauw

SCHIEDAM - Het is geen gemakkelijke klus, maar Irado draait er zijn hand niet voor om: de bestrijding van de Japanse duizendknoop en de Reuzenbereklauw. Dat zijn invasieve plantensoorten (exoten) die zich buiten hun oorspronkelijke verspreidingsgebied zijn gaan vestigen en hierdoor een bedreiging vormen voor de lokale flora en fauna. Hoe bestrijdt Irado deze exoten?

Irado bestrijdt de Reuzenbereklauw in de openbare ruimtes. Met de gemeentes is afgesproken dat de bereklauw wordt afgehakt, met een scherpe schoffel en daarna kan blijven liggen. Als er zaad in de plant zit, moeten deze zaden voorzichtig in een vuilniszak worden gestopt en afgevoerd met het restafval. Irado gebruikt geen gif bij de bestrijding van de Reuzenbereklauw.

De Japanse duizendknoop steken we ook af, tot pal boven de grond. Dat doen we een paar keer, indien nodig zelfs maandelijks. De plant gaat vervolgens in een plastic zak en wordt bij het restafval afgevoerd. Als die op de composthoop zou gaan, bestaat het risico dat hij weer in het systeem terechtkomt. Ook in dit geval gebruiken wij geen gif bij de bestrijding.

Meer informatie over hoe je deze exoten herkent en in je eigen tuin aanpakt lees je op: https://www.irado.nl/bestrijding-exoten

Tekst: Irado
Foto's: Irado
(infotorial)

Foto boven het artikel en eerste foto onder: Reuzenbereklauw
Foto geheel onder:  Japanse duizendknoop

reuzenbereklauw

duizendknoop

19-04-2021