Om wat te doen aan eenzaamheid

Zo ziet de tuktuk eruit die in Groenoord gaat rijden

Zo ziet de tuktuk eruit die in Groenoord gaat rijden

SCHIEDAM - Burgemeester Jules Bijl neemt vrijdag de tuktuk van Netwerk Groenoord op feestelijke wijze in gebruik. Iedereen is welkom. Met deze tuktuk gaan de mensen van Netwerk Groenoord de wijk in om eenzaamheid te bestrijden, want eenzaamheid is er! Het netwerk stelt zich hieronder voor en vertelt iets over de eenzaamheid en over de tuktuk die ingezet gaat worden.

INGEZONDEN


"

Even voorstellen, wij zijn Netwerk Groenoord en hebben dankzij crowdfunding en sponsoren (o. a. Nieuwe Energie voor Groenoord, woningcorporatie Woonplus, het Oranjefonds, Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.) een tuktuk kunnen aanschaffen.

Hiermee kunnen we naar de mensen toe en proberen wij iets tegen de eenzaamheid te doen.

We organiseren in ons buurthuis het Zimmertje in Groenoord, Schiedam, veel activiteiten om senioren, maar ook jongere mensen die alleen zijn uit de eenzaamheid te halen. Maar niet iedereen kan naar ons toe komen. Voor sommigen is het lichamelijk niet te doen (rolstoel of rollator), voor anderen is de drempel om ergens heen te gaan te hoog. 

Daarom zijn we al een aantal jaren bezig om ook naar de mensen toe te gaan. De ene keer brengen we soep, of we brengen met oud en nieuw bijvoorbeeld oliebollen of met kerst een kerststukje. Dan brengen we bij zo'n 250 mensen een bezoekje.

Helaas komen we heel veel mensen tegen die echt heel erg alleen en eenzaam zijn. 

Daar willen wij als Netwerk Groenoord heel graag iets aan doen en dat kunnen we nu met de tuktuk.

Een bakje en een praatje voor de deur
Hiermee gaan we de wijk in en bij een flat staan. We halen de mensen die hulp nodig hebben op om naar de tuktuk te komen. Mensen kunnen aan een tafel zitten die je kan verlengen en krijgen dan een bakje koffie, thee, soep of chocomelk en kunnen dan even een praatje maken met elkaar, een spelletje doen, hun vragen stellen, zorgen delen. Ook is het mogelijk om via een tv, die we hebben ingebouwd,  te kijken naar een voorlichting (of een leuk kort programma waar we samen even om kunnen lachen natuurlijk).

Officiële ingebruikname 13 oktober door de burgemeester
Nu hebben wij in Schiedam een interim burgemeester maar hij komt wel de tuktuk officieel introduceren op vrijdag 13 oktober om 13.00 uur. Alle partners van Netwerk Groenoord en Gemeente Schiedam en Woonplus zullen daar ook aanwezig zijn. Naast de feestelijke ingebruikname van de tuktuk is er ook de  info-markt zodat de burgemeester, alle aanwezige senioren en de journalisten en andere belangstellenden die willen komen, kunnen zien wat voor een leuke activiteiten wij doen tegen eenzaamheid.

Wij vinden het belangrijk dat er breed aandacht is voor eenzaamheid en de mensen, die echt de deur niet uit komen, en die we op deze manier - met de tuktuk - misschien meekrijgen. Ook hopen we andere organisaties en gemeenten te inspireren om het mogelijk te maken naar de eenzame mensen toe te gaan. 

Het gaat gebeuren op vrijdag 13 oktober om 13.00 uur. Dan zal de burgemeester de tuktuk uit een afgesloten tent rijden in het Jozef Oreliopark te Schiedam.

Over mij en het Zimmertje
Mijn naam is Leni Vredebregt. Ik heb ruim 16 jaar geleden op vrijwillige basis een ouderen-inloop geopend waar de senioren elke ochtend een gratis kopje koffie of thee komen drinken om gezellig een praatje te maken met hun buren. Ook organiseren we tal van activiteiten zoals gymnastiek, biljarten, spelletjes en informatiemiddagen en -avonden.

Behalve bezoeker zijn de senioren die dat nog kunnen en willen, ook zelf gastvrouw/man. In het Zimmertje ontvangen ze dan de ‘visite’ die ze thuis niet meer krijgen. En vanaf 13 oktober doen we dat op allerlei plekken in de wijk om ook de echt eenzame mensen te bereiken. 

Heeft u vragen? Ik hoor graag van u!
Namens Netwerk Groenoord
Leni Vredebregt
Louis Zimmermannplein 60
3122 GS  Schiedam

"

Foto's: de tuktuk werd even naar buiten gereden om er wat foto's van te maken voor De Schiedammer Online. Vanaf aanstaande vrijdag kun je de tuktuk zien rondrijden in Groenoord

tuk2

10-10-2023