Zo herken en verzamel je porselein en aardewerk

Zo herken en verzamel je porselein en aardewerk

SCHIEDAM - Mooie voorwerpen van Chinees porselein of Delfts aardewerk kennen we allemaal wel. We zien ze in musea en hebben ze in huis. Maar wat weten we nou eigenlijk echt van dat bord, die kop en schotel of die schaal? Kunsthistoricus Suzanne Klüver helpt mensen op 14 maart met een interessante workshop op weg in het herkennen en verzamelen van Chinees porselein of Delfts aardewerk.

Klüver is sinds een half jaar gevestigd als lijstenmaker aan de Hoogstraat 94 in Schiedam. Lijstenatelier Suzanne Klüver heeft ook een uitgelezen aanbod in kunst en antiek, met onder meer veel porselein en aardewerk – want in voorwerpen van deze materialen is Suzanne als kunsthistoricus gespecialiseerd. In 2022 is deze kennis al in diverse workshops met belangstellenden gedeeld. En op dinsdag 14 maart krijgt die reeks van 20.00 tot 22.00 uur een vervolg met de workshop ‘Herkennen en verzamelen van Chinees porselein en Delfts aardewerk.’

Wat heb je eigenlijk in handen?
“We beginnen met een presentatie over de geschiedenis van porselein en aardewerk”, legt Klüver uit. “Vervolgens gaan de deelnemers zelf met allerlei voorwerpen aan de slag. Want naast het bekijken helpt het aanraken van porselein en onderwerp enorm met bepalen wat je nu eigenlijk in handen hebt. De deelnemers aan de workshop krijgen ook een document met een samenvatting van de sessie en verwijzingen naar meer informatie.”

Interactie is een belangrijk onderdeel van deze avond. Dat blijkt wel uit de volgende oproep: “De deelnemers mogen zelf iets uit hun eigen collectie meenemen. Samen met de andere aanwezigen kan de opgedane kennis dan meteen worden toegepast om te bepalen wat de herkomst van die voorwerpen is”, legt Klüver uit. “Het is wel belangrijk om te zeggen dat we geen waarde aan de objecten gaan toekennen. Het gaat puur om het herkennen van de voorwerpen.”

Praktische informatie
Voor de workshop zijn al de nodige inschrijvingen binnen en er is plek voor maximaal tien deelnemers. Zij betalen 45 euro per persoon; koffie en thee zijn daarbij inbegrepen. Aanmelden kan via lijstenatelier@gmail.com of in de winkel aan de Hoogstraat 94, op woensdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. De workshop zelf is van 20.00 tot 22.00 uur op dinsdag 14 maart. Bij grote belangstelling wordt de workshop op een later moment nogmaals ingepland voor mensen die niet bij de eerste tien aanmelders waren.

Tekst: Vincent Krabbendam
Foto: Lijstenatelier Suzanne Klüver
(advertorial)

28-02-2023