Sint-Sing-Along in de bibliotheek in De Korenbeurs

‘Zing en swing lekker mee met en voor de Sint’

‘Zing en swing lekker mee met en voor de Sint’

SCHIEDAM – Op 29 november en 2 december 2023 zijn op de benedenverdieping van de bibliotheek in de Korenbeurs in Schiedam van 15.00 – 16.00 uur de Sint-Sing-Along-voorstellingen van De Sprookjespiano van Irma en Daphne Metaal.

door Louise Melchers

Het is de tweede keer dat de Sint-Sing-Along plaatsvindt en ook dit jaar zal Sint zelf weer op bezoek komen. Iedereen kan meezingen, of je nu jong of oud bent, dat maakt niet uit. Ken je de teksten niet meer, dan kun je ze meelezen van een groot scherm. Irma (foto) begeleidt de liedjes op de piano en zingt mee en Daphne praat het verhaal aan elkaar en zingt ook mee. Ze brengen vooral bekende sinterklaasliedjes, zoals Zie ginds komt de stoomboot, Sinterklaas Kapoentje, De zak van Sinterklaas en andere bekende liedjes. De toegang is gratis.

Irma: "Het wordt weer zingen en swingen. We zingen niet alleen samen, maar er is ook een speciale sinterklaasbingo en Sinterklaas komt om Belangrijke Vragen van de kinderen te beantwoorden. Let wel op want op woensdag 29 november zijn er filmopnames. Wil je niet op de film, kom dan op zaterdag 2 december."

Irma studeerde in 1983 af aan het Rotterdams Conservatorium, waar ze als hoofdvak piano had. Haar dochter Daphne kreeg de muziek met de paplepel ingegoten en werd in 1998 voorleeskampioen van Schiedam. Moeder en dochter houden allebei van muziek, voorlezen en verhalen vertellen en bedachten dat ze daar iets mee wilden doen. Ze maakten in 2015 een muzikale voorstelling van The Snowman (Howard Blake) en begonnen in 2018 met De Sprookjespiano – muzikale vertellingen.

Irma: “Muziek verbindt, maakt vrolijk en laat mensen dansen. Daar word je zelf ook blij van.” Zo ontstonden de muzikale vertellingen, waarbij ze bekende klassieke muziek naar eigen inzicht vormgeven in bijzondere vertellingen. Irma speelt de muziek op de piano en Daphne vertelt het verhaal in door haarzelf gemaakte decors en met behulp van poppen en beesten. Zo maakte ze voor het verhaal van de Notenkraker van Tsjaikovski een kamishibai (een van oorsprong Japans verteltheater waar je vertelplaten één voor één inschuift) en schilderde ze de bijbehorende vertelplaten. Ze speelden onder meer Peter en de wolf van Prokofjev en het Carnaval der dieren van Saint-Saëns. “We proberen elke voorstelling weer op een hele andere manier vorm te geven,” aldus Irma.

Momenteel bereiden ze een voorstelling over Hans en Grietje voor, die ze in 2024 gaan spelen in diverse  bibliotheken in de omgeving (in elk geval in Middelharnis, Hellevoetsluis en Spijkenisse). Ze bewerken een opera uit 1893 van de Duitse componist Engelbert Humperdinck. "Nee, het is geen werk van die Engelse popzanger," zegt Irma lachend. “De heks mocht niet te eng worden, want de voorstelling is ook voor kleine kinderen (4+) en dat is gelukt. Ook Hans en Grietje zijn heel leuk geworden. Daphne werkt nu aan het huisje van de heks, want het is leuk als dat straks ook op het toneel staat."

Behalve voor kinderen geven Irma en Daphne ook voorstellingen voor andere leeftijdsgroepen. Irma: “Zo speelden we een sprookjesvoorstelling in een bejaardenhuis. De bewoners vonden het fantastisch en wij vonden het heerlijk om te doen.”

Irma: “Maar nu eerst de Sint-Sing-Alongs in de bibliotheek. Het draaiboek is klaar, Sinterklaas heeft toegezegd om met een paar pietjes te komen, de sinterklaasbingo is klaar. We zijn natuurlijk ook heel erg benieuwd welke Belangrijke Vragen de kinderen voor Sinterklaas hebben. We zijn er klaar voor en hebben er weer heel veel zin in."

De Sint-Sing-Along-voorstellingen zijn op 29 november (filmopnames!) en 2 december 2023 van 15.00 – 16.00 uur in het atrium (de benedenverdieping) van de bibliotheek in de Korenbeurs in Schiedam (Lange Haven 145). De toegang is gratis en jong en oud mag komen meezingen voor en met Sinterklaas.

Meer over De Sprookjespiano vind je hier.

10-11-2023