Zestigjarig bestaan 'Vrienden van Blijdorp' wordt gevierd

Zestigjarig bestaan 'Vrienden van Blijdorp' wordt gevierd

ROTTERDAM - In 2023 bestaat de Vereniging Vrienden van Blijdorp 60 jaar. De grootste onafhankelijke dierentuinondersteunende vereniging van Europa is officieel opgericht op 9 januari 1963 en ondersteunt sindsdien Diergaarde Blijdorp met geld, goede wil en morele steun.

In vroegere jaren gaven de Vrienden letterlijk dieren aan Blijdorp. Zo was het eerste geschenk in 1964 een elandantilope genaamd ‘Vriendin’. In 1975 zorgde de vereniging voor de komst van olifant Irma, nog altijd bewoonster van Blijdorp én erelid van de vereniging. Het is nu echter niet meer van deze tijd om dieren te schenken aan dierentuinen. Al vele decennia schenkt de vereniging daarom verblijven aan de Diergaarde, om zo te helpen Blijdorp nog mooier te maken. Ook draagt de vereniging bij aan natuurbehoudsprojecten die de Diergaarde ondersteunt, zoals een gierenproject in Afrika en het Red Panda Network in Azië.

1,5 miljoen voor de olifanten
Momenteel spaart de vereniging om bij te dragen aan grote aanpassingen aan het olifantenverblijf. De Vrienden hopen daar 1,5 miljoen euro voor op te halen in het jubileumjaar. Dat past bij de vele geschenken die de vereniging door de jaren heen al schonk aan de Diergaarde. Zo betaalden de leden onder meer de nieuwe verblijven voor okapi’s, flamingo’s, tijgers, gorilla's, amoerpanters en Amazonica. Ook realiseerden de Vrienden het nieuwe verblijf voor ringstaartmaki’s, het Natuurbehoudscentrum en droegen zij bij aan verbeteringen aan de onderkomens van de rode panda’s, neushoorns en verbeterden zij de faciliteiten van de dierenkliniek. In al die jaren zijn zo miljoenen euro’s in de dierentuin geïnvesteerd.

De morele steun is echter net zo belangrijk als het geven van geschenken. Met haar ruim 5.000 leden komt de vereniging op voor de belangen van Diergaarde Blijdorp en is zij ambassadeur van Blijdorp. In de moeilijke coronajaren heeft de vereniging zich niet alleen financieel extra ingezet om noodzakelijk projecten in de Diergaarde toch doorgang te laten vinden. Er is ook gelobbyd om het belang van de Diergaarde bij publiek en politiek te benadrukken. Nog altijd houdt de vereniging een vinger aan de pols waar het gaat om de (maatschappelijke) ontwikkelingen rond Blijdorp.

Het jubileumjaar wordt gevierd. In 2023 staan er diverse activiteiten voor leden en niet-leden op het programma, zoals speciale lezingen, een Jubileumreis en een ‘Vriendendag’. Alle informatie daarover is te vinden op de website www.vriendenvanblijdorp.nl

De vereniging heeft een Schiedams tintje. Zo is de voorzitter Marcel Kreuger, in Schiedam wijkregisseur van de wijk Zuid, en is de vice-voorzitter Bart Noordegraaf, eveneens werkzaam bij de gemeente Schiedam.

 Foto: olifantje Radjik (ruim 1,5 jaar oud), foto door Greet van Norde 

radjik

02-01-2023