Zeer zeldzame cicade gespot bij Harg-Spaland

Zeer zeldzame cicade gespot bij Harg-Spaland

SCHIEDAM - Het klinkt misschien ongelooflijk, maar ik heb enige tijd geleden vlak bij de hoofdingang van zorgcentrum Harg-Spaland in de Willem Andriessenlaan in Schiedam Groenoord een zeer zeldzame cicade gefotografeerd, niet één keer maar zelfs drie dagen achter elkaar. Het waren verschillende exemplaren.

door Ad Bakker (tekst en foto's)

cic2

Ook in de ons omringende landen is hij zeer zeldzaam. Deze kleine groen/geel gekleurde cicade met de mooie naam zygina nivea is rond de 3 mm lang en heel dun maar door zijn groen/gele kleur toch eenvoudig te vinden als hij op een bruin verkleurd blad zit. Het fotograferen dient wel snel te gebeuren omdat ze snel wegvliegen als ze gestoord worden. Ze zijn zeer schuw. Ze zitten doorgaans op de onderzijde van het blad en zijn daardoor bijna niet te fotograferen. Omdat het zo moeilijk is om hem te fotograferen zijn de foto’s misschien niet altijd top, maar toch mooi en interessant genoeg om te laten zien aangezien de zygina nivea dus zeer zeldzaam is.

cic3

De meest voorkomende vorm heeft een rode vlek op de punt van de kop (de vertex). Net of het diertje de lippen zojuist rood heeft gestift. Er is ook een vorm die deze rode vlek niet heeft. Die heb ik ook kunnen fotografen (zie foto direct hieronder).

WhatsApp Image 2022-08-07 at 12.06

Alle cicaden leven van plantensappen en worden in het geval van grote aantallen als schadelijk aangemerkt. Wat bijzonder is, is dat ze bepaalde bacteriën nodig hebben om hun voedsel te verteren. Dit wordt een symbiotische relatie genoemd.

cic4

De vrouwtjes worden in de voortplantingstijd door de mannetjes gelokt met bromtonen. Cicaden leggen de eieren in de beschermlaag van de stengels en tegen de wortels van de plant om deze te beschermen tegen het opeten door roofinsecten en vogels. Uit de eitjes komen na enkele weken wat wij nimfen noemen uit. Dat zijn vreemd uitziende beestjes, die totaal niet lijken op het volwassen exemplaar. Pas na het vervellen ziet hij eruit als een imago, een term voor ‘volwassen exemplaar’.

Toch wel bijzonder dat deze zeer zeldzame soort bij ons in Schiedam ‘gewoon’ tussen de flats in de heg te vinden is. Wellicht kun je er nu ook eens een spotten als je langs een heg loopt. 

Deze soort overwintert onder de op de grond gevallen bladeren. Dus in de winter kun je misschien eens een blad oprapen en kijken of er zich een verstopt heeft. Het kan ook dat je dan een springstaartje of een lieveheersbeestje tegenkomt dat overwintert. In de lente zitten ze weer op het groen van het blad en zoals ik hierboven schreef zijn ze door de opvallende groen/gele kleur goed waar te nemen. 

Van iemand die gespecialiseerd is in cicaden, kreeg ik het verzoek omdat deze zeldzame cicade te melden op Waarneming.nl. Dit is het grootste natuurplatform van Nederland en daarop is nu ook te zien dat mijn waarneming en foto’s zijn goedgekeurd en dat dit inderdaad de zeer zeldzame soort zygina vivea betreft. Ik ben daar best wel een beetje trots op.

Hier lees je de vorige column van Ad Bakker:
Beukenbladluizen kunnen irritant kleverig zijn

07-08-2022