Han van der Horst over het weggestemde voorstel van Gouweleeuw

"Ze heeft geprobeerd de linkse partijen uit elkaar te spelen"

"Ze heeft geprobeerd de linkse partijen uit elkaar te spelen"

SCHIEDAM -  Han van der Horst vindt het niet zo vreemd dat het niet gelukt is met het voorstel voor een coalitie van VVD-verkenner Nathalie Gouweleeuw, want het is een hele rare combinatie die zij heeft voorgesteld. Jan Willem de Boer sprak met de historicus.

Er zit iets raars in: "Ze heeft geprobeerd de linkse partijen uit elkaar te spelen". Immers, GroenLinks en Progressief Schiedam werken al meerdere jaren intensief en goed samen. Landelijk hebben GroenLinks en PvdA toenadering gezocht de afgelopen tijd, dus is het helemaal niet vreemd dat ook lokaal zo'n samenwerking tussen GL, PS en PvdA van de grond komt. DENK heeft zich erbij aangesloten. "DENK, als je het ergens mee wil vergelijken zou ik zeggen CDA of een soort ChristenUnie, maar toch voelt DENK zich verwant aan de linkse partijen en heeft DENK zich erbij aangesloten", zo redeneert historicus Han van der Horst. "Ik kan me wel voorstellen dat John van Sliedregt niet blij ermee is, want die beschouwt zich ook als linkse partij en die zit er niet bij."

"DENK heeft nu als het ware een opdracht gekregen van de raad om een meesterproef af te leggen. Ik denk dat DENK genoeg talent in huis heeft om dat te kunnen."

De vier partijen van het Progressief Initiatief - GroenLinks, PS, DENK en PvdA - komen tot 15 zetels samen. Voor een meerderheidscoalitie zijn er 18 nodig. Welke partijen zouden zich kunnen aansluiten? D66, noemt Han als eerste, en VVD, is ook een kandidaat, volgens Han, want ook VVD zal graag blijven meeregeren. 

Han denkt niet dat het wegstemmen van het voorstel van Gouweleeuw een deuk oplevert voor het vertrouwen in de democratie. Dat zou wel het geval zijn als er drie van die verkenningen tevergeefs zouden zijn.

22-04-2022