Etalage-tentoonstelling: Herken jij discriminatie?

Yasmine mag tijdens werk geen hoofddoek dragen; is dit discriminatie?

Yasmine mag tijdens werk geen hoofddoek dragen; is dit discriminatie?

SCHIEDAM - De gemeente houdt een tentoonstelling over discriminatie. Deze tentoonstelling is te zien achter de etalage van de voormalige pizzeria op de hoek van de Broersvest nummer 116 en het Stadserf. De tentoonstelling is te zien tot en met 14 januari 2021.

Acht personages vertellen via deze tentoonstelling over wat hun is overkomen. Zo wordt het publiek dat blijft stilstaan voor deze 'etalage-tentoonstelling' aan het denken gezet over wat discriminatie is en wat niet. De tentoonstelling vraagt ook aandacht voor het discriminatiemeldpunt van RADAR, het bureau voor gelijke behandeling en tegen discriminatie in Schiedam. Schiedammers die discriminatie ervaren kunnen daar terecht voor advies en ondersteuning.

Wethouder Jeroen Ooijevaar wil graag meer aandacht voor discriminatie: ‘Maar liefst 1 op de 4 Nederlanders ervaart discriminatie. Ze voelen zich uitgesloten of anders behandeld dan anderen. Discriminatie sluit mensen buiten en we streven in Schiedam juist naar een inclusieve samenleving waarin iedereen meedoet en gelijke kansen krijgt.’

De redactie heeft aan de gemeente gevraagd wat de bron is van het statistische gegeven in de hierboven aangehaalde quote van Ooijevaar (uit het persbericht van de gemeente). Het antwoord van de gemeente (cursief):
"Ruim een kwart (27 procent) van de Nederlandse inwoners ervaart discriminatie in 2018, dat is evenveel als vijf jaar geleden. Dat blijkt uit het onderzoek Ervaren discriminatie II dat het Sociaal en Cultureel Planbureau in 2018 heeft uitgevoerd en op 2 april 2020 publiceert. Het is een herhaling van een onderzoek dat het SCP in 2013 voor de eerste keer heeft uitgevoerd.

https://www.scp.nl/publicaties/publicaties/2020/04/02/ervaren-discriminatie-in-nederland-ii

Onderscheid soms toegestaan
Discriminatie is bij wet verboden, maar soms is onderscheid maken wel toegestaan. Eén van de personages in de tentoonstelling is de 76-jarige Guus. Hij wil gebruikmaken van een financiële regeling om zijn woning te verduurzamen, maar zijn aanvraag wordt door de gemeente afgewezen omdat hij te oud is. Ook Yasmine figureert in de tentoonstelling. Zij hoort van haar leidinggevende dat ze geen hoofddoek mag dragen als medewerker van de supermarkt. Is dit discriminatie of niet?

“Discriminatie is het maken van onderscheid op basis van persoonlijke kenmerken die er in die situatie niet toe doen. Soms lijkt het meteen duidelijk, in andere gevallen juist weer niet. Niet elk onderscheid is namelijk verboden”, legt een medewerker van RADAR uit. “De personen zijn fictief vanwege de privacy, maar hun cases komen uit de praktijk. Bij elk verhaal hebben we een uitleg of er sprake is van discriminatie of niet. Bij sommige verhalen kan het antwoord best verrassend zijn.”

Via de website van RADAR, www.radar.nl of telefonisch via 010 411 39 11, kunnen Schiedammers terecht voor advies en ondersteuning bij discriminatie.

Je kunt de verhalen met uitleg ook vinden op www.radar.nl/quiz. Als je de tentoonstelling buiten gaat bekijken, geldt natuurlijk ook hier dat je 1,5 meter afstand houdt van andere kijkers, zo wijst de gemeente in het persbericht nog maar eens op de coronamaatregelen.

Foto: bron gemeente Schiedam

19-12-2020