Schiedam is 1e gemeente met Verkeersveiligheidsbox specifiek voor woonerven

Woonerfbewoners kunnen gratis Verkeersveiligheidsbox opvragen

Woonerfbewoners kunnen gratis Verkeersveiligheidsbox opvragen

SCHIEDAM - "In Schiedam zijn veel straten ingericht als woonerf. Daar mogen voetgangers overal lopen en kinderen overal spelen. Auto’s mogen er maximaal 15 km/uur rijden. Helaas houdt niet iedereen zich daaraan", zo stelt de gemeente. De gemeente wil ervoor zorgen dat woonerven zo verkeersveilig mogelijk worden. Daarvoor is een VerkeersveiligheidsBox voor woonerven ontwikkeld. Die kunnen bewoners van woonerven in Schiedam bij de gemeente bestellen.

door Jan Schrijver (tekst en foto's) en Jan Willem de Boer (videoreportage en foto)



Vanmiddag om drie uur overhandigde wethouder Frans Hamerslag de eerste Schiedamse VerkeersveiligheidsBox aan een bewoner van Kethel Oost, Eugène Dumoulin. De box bevat allerlei middelen om aandacht te vragen voor de verkeersveiligheid op woonerven, zoals flyers, posters, kliko-stickers, met vier fluoriserende hesjes (op deze materialen wordt prominent in beeld gebracht dat 15 km de maximale snelheid is), een zak stoepkrijt en fietsbellen. Schiedam is de eerste gemeente in Nederland die een VerkeersveiligheidsBox inzet die speciaal is bedoeld voor woonerven. Daarna ontvingen nog twee bewoners van Kethel Oost een doos.

Eugène Dumoulin: "Er wordt hier op de Kaag, dat een woonerf is, te hard gereden. Dat gebeurt bijvoorbeeld herhaaldelijk door bestuurders van bestelbusjes die meestal haast hebben, maar het gebeurt ook wel door de bewoners." Als je van de Zwaluwlaan de Kaag oprijdt staat daar een verkeersbord 'woonerf'. Desondanks blijkt het dan aan lang niet alle weggebruikers duidelijk te zijn dat ze op een woonerf rijden en te maken hebben met een maximumsnelheid van 15 km. Zo'n bord ben je snel voorbij en zul je niet altijd hebben opgemerkt.

kaag

Daarbij speelt ook mee dat de straat Kaag eruitziet (zie foto hierboven) als een 'doorgaande weg' die de verbinding vormt van de Zwaluwlaan naar de straten Laagland, Hooiland, Oever en Rietkraag die er wél echt uitzien als een woonerf. Ook speelt mee dat de verkeersheuvel halverwege de Kaag er een is waar weinig remmende werking vanuit gaat. 

Dumoulin heeft ook nog een tip voor de samenstelling van de doos. "De inhoud is leuk en interessant en wij als eerste ontvanger kregen een persoonlijke toelichting van de wethouder, de bedenker van de doos en nog vier bij het officiële moment aanwezige ambtenaren. Wat er echter ontbreekt aan de doos is een simpel blaadje met tekst, wat je met de inhoud kunt doen en hoe je de middelen in de doos samen met je mede-woonerfbewoners zo goed mogelijk kunt gebruiken. Het moet wél de opzet zijn dat de inhoud zoveel mogelijk effect sorteert. Dus mijn tip: doe er een blaadje met een gebruiksaanwijzing bij, dat hoeft absoluut geen duur drukwerk te zijn, liever niet, maar gewoon een printje. Nogmaals, het moet geen showdoos zijn, maar hij moet effect sorteren."

Wethouder Hamerslag wees er nog op dat de maximum snelheid niet uitsluitend geldt voor gemotoriseerd verkeer. Ook mensen op de fiets dienen zich eraan te houden, en mensen met een elektrische fiets gaan gemakkelijk ruim boven de 15 km per uur.

De box is beschikbaar voor mensen die wonen aan een woonerf en die zich willen inzetten voor een verkeersveiliger buurt. Wie in zijn of haar eigen buurt aan de slag wil met de VerkeersveiligheidsBox, kan er één aanvragen door een e-mail te sturen naar verkeersveiligheid@schiedam.nl. In een doos zit drukwerk in een oplage van vijftien stuks. Elk huishouden dat in een woning op een woonerf woont in Schiedam, kan zo'n doos aanvragen, zo licht de wethouder toe, "wat niet wegneemt dat de inhoud van een doos doorgaans voldoende zal zijn voor meerdere woningen. Dus stem dat als bewoners van een woonerf samen af, het is ook samen dat je als bewoners met de inhoud van een doos een bijdrage kunt leveren aan het verkeersveiliger maken. De voorraad dozen is niet onbeperkt, op is op". 

De Schiedamse Verkeersveiligheidsbox voor woonerven maakt deel uit van de Mobiliteitsvisie van de gemeente Schiedam en de aanpak ‘Maak een Punt van Nul Verkeersslachtoffers’ van de Provincie Zuid-Holland.

Wat is een woonerf?
De gemeente legt uit: "Een woonerf is een bijzondere straat, waar voetgangers overal mogen lopen en kinderen overal mogen spelen. Op een woonerf komen daarom geen voetpaden voor. Bestuurders zijn op het woonerf te gast. Zij mogen niet harder rijden dan 15 km/uur en mogen alleen parkeren in vakken aangeduid met een ‘P’. Toch gebeurt het dagelijks dat bestuurders op het woonerf niet goed op voetgangers letten, te snel rijden en hinderlijk buiten de vakken parkeren. Je niet aan deze regels houden is levensgevaarlijk, vooral voor kinderen die op het woonerf spelen."

Hoeveel woonerven zijn er in Schiedam?
De bij de presentatie aanwezige ambtenaren konden niet precies aangeven hoeveel woonerven er in Schiedam zijn. "Het zijn er meer dan we aanvankelijk dachten, wel iets van honderd", vernamen wij desgevraagd. De ambtenaren gaan op het Stadskantoor na hoeveel straten en in Schiedam woonerf zijn en hoeveel procent van de grondgebonden woningen in Schiedam in een woonerf ligt. Zodra we het antwoord hebben ontvangen, kun je dat hier lezen.

eug

22-03-2023